OTKRIVAMO

Obećali stotine miliona KM za helikoptere, nisu dali ni fening!

Hoće li novi helikopteri ikad biti i kupljeni

M. AŠČIĆ

7.1.2019

Nabavka helikoptera za pripadnike Oružanih snaga BiH na dugom je štapu i upitno je hoće li do kupovine ikad doći, iako su iz Vijeća ministara BiH u više navrata obećavali finansijsku pomoć, saznaje „Avaz“ iz izvora bliskih Ministarstvu odbrane.

Pola donacija

Razlog je, između ostalog, i taj što je kasa Ministarstva odbrane bukvalno prazna i od planiranih i obećanih najprije 300 miliona KM, a zatim i 65 miliona, na računu ove državne institucije nalazi se svega 11,2 miliona KM. Od ovih sredstva pet miliona dolara je donacija Sjedinjenih Američkih Država.


Faksimil Odluke Vijeća ministara BiH iz decembra 2017.

Naši izvori tvrde da je Vijeće ministara BiH bilo obećalo Ministarstvu odbrane za nabavku helikoptera i 100 miliona KM od klirinškog duga koji je uplatila Rusija, ali na kraju nisu dobili ni fening, jer je novac utrošen za druge svrhe.

- S obzirom na to da je na računu MOBiH prikupljeno svega 6,2 miliona KM i pet miliona dolara donacije, to je nedovoljno da se nabavka pokrene - kaže naš sagovornik, navodeći da nikad nije precizirano ni kako bi se helikopteri kupili te je li se razgovaralo o kreditiranju.

Vijeće ministara u 2015. je bilo odobrilo 300 miliona KM za nabavku 12 borbenih helikoptera (Super puma), da bi zatim 2017. donijelo odluku o odobravanju 65 miliona KM za kupovinu dva helikoptera.

Službene novine

Ova odluka, koju je potpisao aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, objavljena je u „Službenim novinama BiH“.

Tada je istaknuto da će projekt biti realiziran od 2018. do 2021. godine, uz finansijsku pomoć vlade SAD. No, sve su ove odluke sada upitne, jer novca nema.

Deset ispravnih letjelica, starih 30 godina

Oružane snage BiH, prema posljednjim informacijama, imaju oko 35 helikoptera, od čega ih je samo desetak ispravno. Riječ je o helikopterima Bell i Gazella, ali i nekoliko starih transportnih helikoptera Mi-8, MI-8T. Prosječna starost letjelica je oko 30 godina. Problem je i njihov remont, jer se javljaju firme koje ne ispunjavaju uvjete.


Pregledom odbrane BiH predviđeno je da brigada zračnih snaga ima 32 helikoptera i dodatnu četu




 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.