BLAGDANI

Božićna radost i u domu Jagodića u goraždanskom naselju Glamoč

Svečano u kući Jagodića u naselju Glamoč kod Goražda. Avaz

Piše: Al.B

7.1.2019

Svečano je danas bilo i u porodici Milomira Jagodića u naselju Glamoč kod Goražda, gdje se porodica okupila na tradicionalnom božićnom ručku i čestitanju. Milomir kaže da je praznik praktično počeo na Badnji dan, kada domaćin priprema pečenicu, a domaćica sarme, pogače, pite i kolače. 

Badnjak su jučer odsjekli unuci, jer se ova obaveza prepušta mlađima.

– Obično se odsječe drvo cer. Prvo se malo badnjak pospe žitom i zaželi sve najbolje, a kad se odsječe, uzme se prva triješčica da se stavi u pogaču. Kad se kasnije prisustvuje ručku, ko nađe to, on će biti veseljak. Uvečer se odsijeku prva tri drveta i badnjak se podlaže u peć da bi te čari praznika bile potpune – kaže Jagodić.

Ipak, Božić je najradosniji dan, a sve ostalo su pripreme da bi se on dočekao u duhu tradicije i vjerskih običaja. Nakon jutarnje liturgije u crkvi, porodica Jagodić je na okupu, a najveću radost Milomiru i njegovoj supruzi Lidiji donose djeca Marko i Miloš, snaha Dragana i unuci Maša i Uroš. Gosti se dočekuju uz čestitku „Mir Božiji, Hristos se rodi“.

- Najvažnije poruke Božića, kao što je i ovo žito postavljeno, jesu blagostanje, rađanje života, mir... Obično se kaže „Mir Božiji“. Molimo se Bogu na visini, a na zemlji da vladaju mir i blagostanje, da se poštujemo jedni s drugima, s komšijama – ističe Jagodić.

Ovo je i dan praštanja, pomirenja, tolerancije i razumijevanja, dodaje Milomirov sin Miloš, koji se inače bavi slikarstvom.

– Ima ona stara izreka da za Božić treba početi nešto raditi da bi se cijele godine imalo posla. Za mene je slikarstvo jedan vid razonode, opuštanja. Nezaposlen sam i mnogo mi to znači, jer tako skrećem negativne misli – kaže Miloš Jagodić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.