REAKCIJE

Marjanović odgovorio Čoviću: U Kantonu Sarajevo izgleda, na Vašu veliku žalost, ima Hrvata

Marjanović: Neetične poruke Čovića. Arhiva

Avaz.ba

7.1.2019

Povodom odluke CIK-a o izboru delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, Dragan Čović, predsjednik HNS-a, najavio je apelaciju Ustavnom sudu BiH. No, kako kaže, neće moći pokrenuti apelaciju u Kantonu Sarajevo jer "trenutno u KS nema nijednog Hrvata".

Vrlo brzo je stigao odgovor Draganu Čoviću, i to iz Naše stranke. Naime, Damir Marjanović, zastupnik ove stranke u Kantonu Sarajevo, demantirao je Čovića.

- I u Kantonu i u Skupštini Kantona, na našu sreću, a izgleda na Vašu veliku žalost, ima Hrvata. Istina, u Skupštini Kantona nema HDZ-ovih zastupnika, a bilo bi, u najmanju ruku, čudno da ih ima jer je upravo HDZ sa svojim partnerima već desetljećima dobrano radio na tome da se stvori privid kako Hrvata nema nigdje osim u onim dijelovima BiH kojima ova stranka ''vlada''. U krajnjem slučaju, ovakve izjave o legitimnim i nelegitimnim Hrvatima jasno stavljaju do znanja svima da HDZ i nije zainteresiran za Hrvate izvan teritorija koje podrazumijeva da su pod njegovom jurisdikcijom - navodi Marjanović i dodaje:

"Nedavno je jedan medijski izvor blizak 'legitimnom HDZ-ovom političkom programu' opisao kolegicu Danijelu Kristić (inače zastupnicu u Skupštini Kantona Sarajevo) i mene kao 'halal Hrvate'. Stoga ću rado podsjetiti i taj medijski izvor i bivšeg člana Predsjedništva, ali i sve ostale na činjenicu da je, sad već davne 2013. godine, u Sarajevu bilo 13.607 Hrvata. Mogu samo zamisliti koliko ih je u Sarajevu bilo ne tako davne 2018. Međutim, 2018. jedan čovjek koji je sasvim slučajno i Hrvat je dobio podršku 13.134 stanovnice i stanovnika Kantona Sarajevo. Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih – naravno."

Ističe da je siguran da je više Hrvata iz Kantona Sarajevo glasalo za tog čovjeka nego što je nosilac liste HDZ-a dobio hrvatskih glasova u Livanjskom kantonu.

- Stoga će Vam ovaj ''halal Hrvat'', a Bosanac prije svega, ''halaliti'' ove male pakosti, ali teško da će vama, samoprozvanim ''legitimnim'' halaliti Posavinu i Republiku Srpsku koju Vaša politika i politika Vaših najbližih saveznika ostavi bez Hrvata, ili pak rodno selo moga oca na Baniji koje spališe oni čiju politiku štuju i baštine vaši dugogodišnji politički saveznici. Stoga, ako se i desi da u Dom naroda uđem, siguran sam da ću, kako Vi kažete, itekako zastupati interese hrvatskog naroda u BiH, i to onog velikog dijela koji ste vi ''halalili''. No, kako i sami znate reći: ''Vidjet ćemo insha'Allah'' - naveo je Marjanović.

Na kraju je dodao: "Etiketiranje sarajevskih Hrvata kao nedovoljno dobrih i nelegitimnih (vjerovatno na osnovu nedostatka HDZ članske iskaznice) od jednoga doktora znanosti, to mogu reći i kao znanstvenik i čovjek, u najmanju je ruku neetično, da ne upotrijebim neku težu riječ.''

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.