PRIZNANJA

Radončić: Nažalost, političke optužnice i miješanje u rad pravosuđa nisu prošlost

Fahrudin Radončić. Arhiva

Piše: Avaz.ba

7.1.2019

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, reagirao je na vijest da mu je portal "The Bosnia Times" dodijelio nagradu ličnost godine.

- Zaista me iznenadila i obradovala odluka "The Bosnia Timesa". Naročito me raduje što su prepoznali društvenu poentu opasnosti od montiranih procesa. Nije bilo lako tri ili četiri godine braniti se od jedne porodične hobotnice da niste nikakav ubica ili trgovac utjecajem. Naročito ako to prati ogromna medijska, stranačka i politička haranga, koja nije zabilježena od rata do danas.  

Zato je moja pobjeda pred pravnom državom, zajedno sa gospodom Dautbašić, Šahman i Hadžijahić, po mnogim elementima, historijski važna, da oni koji zloupotrebljavaju pravosuđe, ipak na kraju ne mogu pobijediti nevinost, žrtve i pravo na slobodnu riječ. Za mene je satisfakcija da su izvršioci u liku Meddžide Kreso, Gorana Salihovića i Bože Mihajlovića pravosudna i moralna prošlost, ali je očigledno da se njihovi nalogodavci ne predaju. Pritisak koji rade Osman Mehmedagić i drugi prilikom izbora visokih dužnosnika pravosuđa BiH dokazuje da oni žele politički pravni sistem u kojem će kažnjavati svakoga ko im smeta intelektualno, politički, finansijski ili, jednostavno, razmišlja svojom glavom.

Zato sam, i pored naše pravne pobjede i ove nagrade, vrlo oprezan da montirane optužnice nisu prošlost i da će trebati mnogo napora demokratskih snaga da se uspostavi i očuva neovisnost pravosudnih, policijskih i obavještajnih struktura, koje, kad dožive devijaciju, mogu uništiti mnoge ljude, političke projekte, kompanije, odnosno osjećaj slobode govora i djelovanja.

Na kraju, oni koji su tukli novinare, palili automobile političarima, finansirali najogavnije pamflete protiv političkih rivala, danas su usamljeni i nervozni, što govori da demokratski principi sigurno pobjeđuju i da je to dovedeno na nivo hoće li se dogoditi nešto prije ili kasnije – prokomentirao je Fahrudin Radončić dobivanje nagrade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.