TRADICIJA

Gazi Husrev-begova medresa obilježila 482 godine neprestanog rada

S današnje svečane akademije. O. Kavazović

O.K.

8.1.2019

Svečanom akademijom u prisustvu brojnih zvaničnika IZ u BiH, profesora i učenika obilježene su 482 godine rada Gazi Husrev-begove medrese, najstarije odgojno-obrazovne institucije u BiH.

Na akademiji su, između ostalog, dodijeljena posebna priznanja za afirmaciju te odgojno-obrazovne ustanove njenim svršenicima: Džemalu Salihspahiću, bivšem direktoru Gazi Husrev-begove medrese, i prof. dr. Fahiri Fejzić-Čengić, redovnoj profesorici na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, kao i brojna druga priznanja i zahvalnice.

Nakon svečane akademije, održana je i sjednica Nastavničkog vijeća.

Kako je ranije istakao direktor ove ustanove, hafiz Mensur ef. Malkić, medresa je odgojno-obrazovna institucija u okviru IZ koja je kroz svoj rad iznjedrila mnogobrojne učenjake, profesore i imame. 

Medresa je i tokom ratnih godina iznjedrila četiri generacije te time pokazala da ni rat nije mogao zaustaviti želju za stjecanjem znanja i učenjem.

Program svečane akademije otvorio je Mensur Malkić, koji je kazao kako je na današnji dan ponosan.

- 440 učenika pohađa ovu medresu, od čega su tri hafiza i tri hafize - kazao je on.

Pohvalio je i istakao uspjehe učenika ove škole koji su postigli zapažene rezultate, a predstavljali su i BiH na svjetskom debatnom takmičenju u Zagrebu.

Trenutno je škola u fazi obnove muškog internata i učionica, a ženska medresa dobila je sve dozvole za rekonstrukciju te se čeka potencijalni investitor. 

- Zahvaljujemo svima koji podržavaju rad ove ustanove, prvenstveno njenom osnivaču IZ i reisu Kavazoviću - rekao je Malkić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.