PRESUDE

Kantonalni sud Tuzla potvrdio prvostepenu presudu Robinu Mujačiću

Zbog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlaštenja

Kantonalni sud u Tuzli. Arhiv

Fena

8.1.2019

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je prvostepenu presudu Općinskog suda i donio osuđujuću pravomoćnu presudu za Robina Mujačića (56), bivšeg pomoćnika direktora Kaznenopopravnog zavoda Tuzla za Privrednu jedinicu „Kozlovac“, zbog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Njemu je izrečena kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, saopćeno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.  

Također, presudom se oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 11.300 KM.

Optužnicom Tužilaštva se Mujačiću na teret stavilo da je od oktobra 2010. do novembra 2011. godine iskorištavao svoj službeni položaj, postupao suprotno odredbama Zakona o izvršenju kaznenih sankcija FBiH i podzakonskih akata, te zatvoreniku koji je imao radnu obavezu u toj jedinici KPZ-a Tuzla omogućavao pogodnosti koje mu po zakonu ne pripadaju. 

On je zahtijevao od zatvorenika, da ne bi izgubio ove pogodnosti, da restoran u vlasništvu njegove porodice kupuje pileće i pureće meso proizvedeno u Privrednoj jedinici „Kozlovac“, pri čemu te isporuke nisu evidentirane u poslovnim knjigama KPZ-a. 

Na taj način je zatvoreniku pribavio korist u vidu omogućavanja pogodnosti na koje nije imao pravo, dok je novac od prodatog mesa uzimao i zadržavao za sebe i pribavio sebi imovinsku korist.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.