KCUS

Sebija za počasnu konzulicu za tri minute organizirala operaciju

Mnogi kukaju i žale se, a ja na ovakav prijem nikad nisam naišla i Sidnej bi se ponosio ovakvom uslugom, navela je Talić-Gabrijel

Talić-Gabrijel sa mužem i Sebijom Izetbegović: Tvrdila da nema koristi od prijateljstva pa se pohvalila tretmanom

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

8.1.2019

Počasna konzulica BiH u Australiji Đemila Talić-Gabrijel (Gabriel) slomila je nogu u Sarajevu te je zbrinuta u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Talić-Gabrijel je za jedan portal blizak Stranci demokratske akcije izjavila da je slomila obje kosti u desnoj nozi, da se uspješno oporavlja, a pohvalila se i tretmanom koji joj je, prema njenom priznanju, osigurala Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a. 

So na ranu

- Odmah sam prebačena u Hitnu pomoć, odakle je organiziran prijem u KCUS. Profesorica Izetbegović organizirala je kompletan tim u roku od tri minute, a operativni zahvat na Ortopedskoj klinici izvršio je dr. Đemil Omerović. Sve je trajalo oko tri sata – kazala je Talić-Gabrijel.

Ovom izjavom Talić-Gabrijel potvrdila je faktički pisanje “Avaza” o njenoj bliskosti sa porodicom Izetbegović, a što je ona ranije demantirala. No, svojim priznanjem i hvalisanjem o urgenciji Sebije Izetbegović Talić-Gabrijel opečatila je svoje veze s Izetbegović, jer svi oni koji poznaju situaciju na KCUS-u, znaju kome direktorica lično organizira tim, i to u rekordnom roku, koji je navela počasna konzulica.


Talić-Gabrijel s Bakirom Izetbegovićem: Bliske veze

Dalje, Talić-Gabrijel dosula je so na ranu bh. građanima i pokušala im reći da vjeruju njoj, a ne svojim očima tako što je poistovijetila odnos koji su prema njoj iskazali na KCUS-u s onim koji imaju “obični smrtnici” u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u BiH.

- Oduševljena sam. Mnogi kukaju i žale se, a ja na ovakav prijem nikad nisam naišla. I Sidnej bi se ponosio ovakvom uslugom – rekla je Talić-Gabrijel.

Nema razloga nimalo sumnjati u to da je počasna konzulica BiH u Australiji dobila svu pažnju i brigu u KCUS-u. No, sudeći prema vijestima iz bh. medija, dovoljno je dugo u našoj zemlji da je mogla sagledati i spoznati realnost života većine građana u ovoj zemlji, koji je daleko od onoga na visokoj nozi, kojim ona živi, i od privilegija koje ona ima. Upravo joj je to u komentaru na njenom Facebook profilu ispod obavijesti o njenom bajkovitom tretmanu na KCUS-u pokušao reći jedan od prijatelja iz njene rodne Bosanske Dubice.

- Nisi ti nama svako pa naravno da su sve uradili kako treba. Želim ti brz oporavak. Umalo ne zaboravih. Naš Dubičanac bio u Sarajevu, puklo mu slijepo crijevo, držali ga tri dana dok nije umro, nije imao da plati - naveo je jedan od prijatelja Talić-Gabrijel.

Nije platila

Na ovu strašnu vijest, koju joj je saopćio njen Dubičanac, Talić-Gabrijel nastavila je žmiriti pred onim s čime se suočavaju građani ove zemlje pa je napisala: “Pa, nisam ni ja ništa platila. Imaš zdravstvenu knjižicu, kao i svugdje na svijetu.”


Komentar na FB stranici Talić-Gabrijel: Prijatelj iz Bosanske Dubice pokušao joj otvoriti oči

Inače, Talić-Gabrijel nedavno se našla u centru pažnje ovdašnje javnosti i kad je objavljeno da je njen suprug Kris Gabrijel (Chris Gabriel) postao direktor kompanije “FlyBosnia”, čiji je vlasnik kontroverzni saudijski biznismen i blizak prijatelj Bakira Izetbegovića Sulejman el-Šidi.

Zanimljivo je da su se Talić-Gabrijel i njen suprug godinama predstavljali bh. javnosti kao biznismeni svjetskog glasa, koji su najavljivali čak i ulaganja u BiH, do kojih još nije došlo. Ono što im je pošlo za rukom jeste da se Gabrijel zaposlio u BiH, a Talić-Gabrijel sprijateljila s bračnim parom Izetbegović, kod kojih, očigledno je, uživa poseban tretman i status.

Podsjećamo, kad je “Avaz” objavio da je ovaj par u bliskim vezama s Izetbegovićima, počasna konzulica nedavno je to demantirala uz riječi da “prijateljstvo s familijom Izetbegović nikad nije iskoristila za bilo kakvu dobit za sebe ili svoje bližnje”.

Konzulica i kandidatkinja SDA  

Đemila Talić-Gabrijel, na prijedlog Bakira Izetbegović, imenovana je prije više od dvije godine za počasnu konzulicu BiH u Australiji. No, ona se prošle godine više posvetila svojoj političkoj karijeri u BiH nego razvijanju ekonomskih, kulturnih i naučnih odnosa između dvije zemlje, što je posao počasnog konzula. 

Mada je poznato da se bh. diplomati, uključujući i počasne konzule, uglavnom imenuju po političkoj liniji, niko od njih do sada nije isticao i pokazivao svoju stranačku opredijeljenost nego su prvenstveno te funkcije obavljali u ime države BiH. Izuzev Talić-Gabrijel, koja je na posljednjim izborima pokušala da, kao kandidatkinja Stranke demokratske akcije, uđe u Parlament FBiH, što joj nije pošlo za rukom. Nejasno je da li bi se ona, da joj je to uspjelo, odrekla funkcije počasne konzulice. 

Kako "Avaz" saznaje Đemila Talić-Gabrijel sinoć je napustila KCUS i nalazi se na kućnom liječenju.

Prije odlaska na svom Facebook profilu objavila je video u kojem prikazuje kako pravi prve korake.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.