PORUKE

Obilježavanje 9. januara u RS uvredljivo za žrtve

S ranijeg obilježavanja neustavnog dana RS. Arhiv

Fena

8.1.2019

Društvo za ugrožene narode - Odjeljenje za Bosnu i Hercegovinu ističe da je pompezno proslavljanje dana Republike Srpske 9. januara neprimjereno i uvredljivo ne samo za žrtve masovnih progona, egzekucija, silovanja i genocida, već i za državu Bosnu i Hercegovinu i njene institucije. 

Proslava ovog datuma je, prema odluci Ustavnog suda BiH, neustavna, navodi, također, Društvo u saopćenju.

- Republika Srpska je nastala na piramidi kostiju ubijenih nesrba, što potvrđuju presude Međunarodnog suda za ratne zločine u Den Hagu. Radovan Karadžić i kompletan establišment Republike Srpske osuđeni su za masovna ubistva, masovne progone, masovna silovanja i deportacije u koncentracione logore, za spržena sela i porušene gradove i na koncu, za najveći zločin počinjen u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, genocid u Srebrenici. I konačno, Međunarodni sud pravde kao najviša pravna instanca Ujedinjenih naroda proglasio je institucije Republike Srpske, vojsku i policiju, odgovornima za počinjeni zločin genocida u Srebrenici - citat je iz saopćenja Društva za ugrožene narode.

Fadila Memišević i Belma Zulćić su u ime tog udruženja kazale da obilježavanje dana Republike Srpske teško podnose oni koji po masovnim grobnicama još traže po jednu kost svojih najmilijih, a to su majke, sestre, kćerke i rođaci ubijenih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.