BANJA LUKA

Vlasti u RS godinama odbijaju provesti odluku Ustavnog suda

Danas će BiH ponovo svjedočiti kršenju Ustava, slavljenju genocida i ratnih zločinaca

Ustavni sud BiH: 9. januar proglasio neustavnim. Arhiv

H. B.

9.1.2019

Nizom svečanosti danas će se u Banjoj Luci obilježiti neustavni dan manjeg bh. entiteta. Bez obzira na to što je taj sramni dan Ustavni sud BiH proglasio neustavnim i Narodnoj skupštini RS naložio izmjene zakona, vladajuće strukture ovog entiteta nastavljaju s nepoštivanjem sudske odluke.

U centru Banje Luke danas je u 12 sati planiran svečani defile, u 14 sati akademija u Sportskoj dvorani "Borik" te u 16 sati svečani prijem u Administrativnom centru vlade RS.

Na ovogodišnjoj manifestaciji povodom neustavnog dana RS neće biti prisutne Oružane snage Bosne i Hercegovine. 

RS već godinama neustavno obilježava ovaj dan, a država zahvaljujući neradu Tužilaštva BiH ostaje nijema na flagrantno kršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. 

Uposlenici državnih organa: Vijeća ministara BiH, Granične policije, Uprave za indirektno oporezivanje i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas neće morati doći na posao, a 9. januar će im biti u kadrovskim službama evidentiran kao "državni praznik". 

Neustavnost današnjeg dana leži u činjenici da su 1992. godine da današnji dan srpski poslanici nakon napuštanja Skupštine Republike BiH samostalno usvojili deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH. Otad zvaničnici ovog bh. entiteta, suprotno Ustavu BiH, 9. januar obilježavaju kao svoj "praznik" i "krsnu slavu". 

Ovaj datum je ozvaničio početak politike podjela, agresije, zločina i genocida i zato Bošnjaci ovaj dan smatraju spornim. U novembru 2015. Ustavni sud je odlučio da je 9. januar kao dan RS neustavan, jer krši odredbe o pravima druga dva konstitutivna naroda na teritoriju RS. 

Danas će BiH ponovo svjedočiti kršenju odluke Ustavnog suda, slavljenju genocida i zločina protiv čovječnosti, slavljenju ratnih zločinaca i demonstraciji sile zvaničnika manjeg bh. entiteta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.