MOGUĆE PRIJETNJE

Hajrić: Sva pošta i paketi pristigli u Ambasadu BiH u Australiji podvrgnuti detaljnoj proceduri pregleda

Hrvatski konzulat u Melburnu među diplomatskim je predstavništvima koja su potvrdila da su u srijedu primila sumnjivi paket

Hajrić: Australski MUP službenom notom obavijestio o ovoj potencijalnoj opasnosti. Arhiv

H.B.-E.T.

9.1.2019

Niz diplomatsko-konzularnih predstavništava u Kamberi i Melburnu je zaprimio sumnjive pakete, a povodom toga kontaktirali smo Mirzu Hajrića, ambasadora BiH u Australiji.  

- Australski MVP nas je službenom notom obavijestio o ovoj potencijalnoj opasnosti po osoblje ambasade. Iz predostrožnosti sam dao nalog da se sva pošta i paketi pristigli u ambasadu podvrgnu detaljnoj proceduri pregleda i da se ne primaju nikakva pisma ni pošiljke jer u zgradi ambasade živi troje maloljetne djece našeg konzularnog radnika. Takvo stanje će se zadržati sve ne bude provjereno i dok od australskog MUP-a ne dobijemo potvrdu da je situacija normalizirana - kazao je Hajrić.

Hrvatski konzulat u Melburnu među diplomatskim je predstavništvima koja su potvrdila da su u srijedu primila sumnjivi paket, prenosi CNN.

Australska federalna policija objavila je da istražuje sumnjive pakete poslane u srijedu nizu ambasada i konzulata u Kanberi i Melburnu, no nije objavila o kojima je riječ.

Australski mediji prenose da su paketi poslani na adrese ukupno 14 diplomatskih predstavništava.

Informacija da je među njima i hrvatski konzulat nije se mogla telefonski potvrditi u nadležnom ministarstvu RH jer odgovaraju samo na pisane upite. Hrvatskim diplomatskim predstavništvima u Australiji radno vrijeme je završilo.

Mediji prenose da neki paketi sadrže azbest, materijal koji se koristi u građevinarstvu i može izazvati zdravstvene probleme.

Nema informacija o mogućim motivima.

- Pakete ispituju nadležne službe, kao i okolnosti slučaja - navela je australska savezna policija u kratkom saopćenju.

CNN je prenio da su među pogođenim predstavništvima, uz hrvatski i britanski, američki, holandski i švicarski konzulat.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.