SKANDALOZNO

Željka Cvijanović posthumno odlikovala ratnog zločinca Slavka Lisicu

On je nakon završetka rata ipak govorio o tome kako su Srbi izgubili rat te da pjevaju pjesme o junaštvima koja nisu realna i racionalna

Jutarnji.hr

9.1.2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović danas je posthumno odlikovala ratnog zločinca, generalmajora Slavka Lisicu ordenom Karađorđeve zvijezde RS. Lisica je nakon završetka rata ipak govorio o tome kako su Srbi izgubili rat te da pjevaju pjesme o junaštvima koja nisu realna i racionalna.

Ovaj osuđeni ratni zločinac tako je dobio jedno od najviših priznanja bh. entiteta RS, kako je navedeno, "za izvanredne uspjehe u komandovanju i rukovođenju jedinicama vojske RS u oružanoj borbi s neprijateljem i oslobođenje RS".

- Mi nismo dobili rat. Mi smo izgubili rat. Ja sam dobio svoje bitke, ali sam izgubio rat. Oni su došli 15 kilometara odavde i da su dobili signal da idu dalje, oni bi ušli u Banju Luku. Ja sam stanovao tu, cijela zgrada je bila na točkovima i gledala je kako da pobjegne. Narod nije bio spreman ni da se brani, a onda izađemo i počnemo da govorimo o svojim velikim junaštvima i pjevamo pjesme o sebi koje nisu realne i racionalne - iskreno je govorio nakon završetka ratnih sukoba Slavko Lisica. 

Slavko Lisica je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Šibenika 1991. godine. Preminuo je u Beogradu 2013. godine, a orden je u njegovo ime primio njegov sin.

Lisica je bio general Vojske RS, a prije toga pukovnik u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA), u tzv. Kninskom korpusu, kojim je zapovijedao Ratko Mladić. 

Županijski sud u Šibeniku Slavka Lisicu je 1998. proglasio krivim za ratne zločine i osudio na 15 godina zatvora jer je kao zapovjednik oklopnih i topničkih jedinica u sastavu Kninskog korpusa u septembru 1991. godine naredio napade na Šibenik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.