SRAMOTNO

Zatiru se tragovi zločina u Prijedoru: Prodajom rudnika nestaje i Tomašica

Odustati neću, nastavit ću tražiti svoje najmilije do kraja, iako sam svjestan da će to biti daleko teže neo do sada, poručuje Fikret Bačić

Bačić: Još nije pronašao nijednog od 29 ubijenih članova uže porodice

Piše: A. NUHANOVIĆ

9.1.2019

Fikret Bačić iz Prijedora već 27. godinu ne zna gdje su posmrtni ostaci nijednog od 29 ubijenih članova uže porodice. Među njima su i dvoje njegove djece (sin i kćerka od 13, odnosno devet godina), supruga, majka, brat, snaha, bratići, bratične, amidžići, amidžične...

Strijeljani su 1992. ispred porodične kuće u Zecovima. Bačić je preživio jer je u to vrijeme boravio u Njemačkoj.

 Zabrana iskopavanja

Vjeruje da kosti njegovih najmilijih krije Tomašica, najveća masovna grobnica pronađena na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata. Među do sada pronađenima u Tomašici nije niko iz njegove uže porodice. Od 3.172 ubijena Prijedorčanina, traga se za još oko 600 tijela, a porodice vjeruju da se veliki broj njih sigurno nalazi na prostoru ljubijskih i tomašičkih rudnika.

Tomašica je dio kompleksa Rudnika Ljubija, koji će se naći na prodaji 30. januara

Tomašica je dio kompleksa Rudnika željezne rude Ljubija, koji će se naći u prodaji 30. januara, za kada je Vlada RS putem Investiciono-razvojne banke zakazala prodaju većinskog paketa dionica. U utrci su „Israeli Investment Group“ i „Arcelor Mittal“.

- Mi povratnici nemamo nikakvih prava, tako da tu prodaju ne možemo ni na kakav način spriječiti. Onog dana kada to područje padne u privatne ruke, zatvara se naš put za traženje. No, ja odustati neću. Nastavit ću do kraja, iako sam svjestan da će to biti daleko teže nego što je bilo do sada – poručuje Bačić u izjavi za „Avaz“.

 Zahtjev Gradu

Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša „Prijedor 92“, podsjeća na opstrukcije postavljanja spomen-obilježja u Omarskoj nakon privatizacije rudnika Omarska, koji je od 26. maja do 15. avgusta 1992. godine bio najzloglasniji koncentracioni logor. Nikad ovo mjesto nije adekvatno obilježeno kao mjesto zatočenja i stradanja. 

- U Prijedoru danas ništa ne podsjeća na više 3.000 ubijenih - kaže Duratović, dodajući da je na adresu Grada Prijedora 4. januara poslan zahtjev da se na lokalitetima masovnih grobnica Redak I , Redak II, Jakarina Kosa i Tomašica postave spomen-ploče kao trajna opomena da se nikad više ovakvi zločini ne ponove.

 U temelje RS ugradili i kosti 102 ubijena djeteta

Podsjećajući da su u Prijedoru ubijena 3.172 Bošnjaka i Hrvata, od kojih je 102 djece i 256 žena, naši sagovornici osvrnuli su se i na današnje obilježavanje nelegalnog dana RS.

- Njihova priča da su u temeljima RS ugrađene „kosti najboljih sinova RS“ je sramna. U temelje RS ugradili su kosti mog brata i još 101 ubijenog djeteta iz Prijedora, moje strine, nane i još 254 ubijene žene iz Prijedora, moga dida i njegova četiri sina i tri brata moje mame. U temeljima RS su kosti 47 mojih Duratovića. Temelji RS su masovne grobnice - kaže Duratović i dodaje kako je sramota da će se i danas u manjem bh. entitetu slaviti 9. januar.

Osim 9. januara, Bačića boli i to što su predstavnici bh. vlasti ostali nijemi na najavu da bi masovne grobnice mogle pasti u ruke privatnika, čime bi se moglo zabraniti daljnje iskopavanje i traganje za žrtvama.

- Potencirao sam da traženje nestalih prijeđe na državno pitanje, ali nije bilo sluha, nismo se izborili za to i ne znamo šta će dalje biti – kaže Bačić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.