SJEĆANJA

Je li Hakija Turajlić namjerno poslan na okupiranu teritoriju

Nije imao pratnju bh. službi, mučki ubijen pred očima UNPROFOR-a

Turajlić: Ubijen po povratku sa sastanka s turskom delegacijom. Arhiv

Piše: Avaz.ba

8.1.2020

Prošlo je 27 godina od ubistva prvog potpredsjednika Vlade RBiH Hakije Turajlića. Tog 8. januara1993. Turajlić je pod nikad do kraja razjašnjenim okolnostima ubijen po povratku sa sastanka s turskom delegacijom na Sarajevskom aerodromu.

U jeku agresije na BiH, naime, Turajlić je u ime Vlade RBiH otišao na sastanak s turskom delegacijom na aerodrom, a kojoj u to vrijeme četničke snage nisu dozvolile ulazak u Sarajevo.


Svjedoci zločina

On je bio u oklopnom vozilu UNPROFOR-a, u pratnji francuskih vojnika, koje su zaustavile srpske snage u sarajevskoj Kasindolskoj ulici. Francuski vojnici poslušali su naredbu agresora i otvorili vrata transportera u kojem je bio Turajlić. Tada je jedan srpski zločinac ispalio rafal i usmrtio potpredsjednika međunarodno priznate BiH. 

Do danas je ostalo nerazjašnjeno zašto su pripadnici francuskog UNPROFOR-a poslušali naređenje agresorskih vojnika i otvorili vrata transportera, jer Turajlić je bio pod međunarodnom zaštitom. 

Nejasno je zbog čega pripadnici UNPROFOR-a nisu uzvratili vatru, niti pozvali pojačanje koje im je, kako je ranije objavljivano, bilo udaljeno 500 metara od mjesta zločina, te zašto nisu zadržali Turajlićeve ubice, nego su nijemo svjedočili zločinu.

Nažalost, za ubistvo Turajlića niko nije odgovarao.


Turajlić: Ubijen po povratku sa sastanka s turskom delegacijom. Arhiv

Nikad nisu rasvijetljene niti istražene špekulacije da je Turajlić možda namjerno poslan na okupiranu teritoriju, jer je "previše znao" i zagovarao pravednu i poštenu raspodjelu donacija koje su pristizale u BiH, što u to vrijeme nije bio slučaj. 

Niko nikad nije odgovorio ni na pitanje zbog čega u Turajlićevoj pratnji nije bilo pripadnika domaćih sigurnosnih službi, što bi možda spriječilo francuske vojnike da otvore vrata transportera ili bi možda zlikovac bio onemogućen da ga ubije.  

Uspješan privrednik

Hakiji Turajliću posthumno je dodijeljena Zlatna plaketa Patriotske lige BiH - orden za hrabrost, patriotizam te odgovorno i časno izvršavanje zadataka. Inače, on je bio i uspješan privrednik, koji je za prijeratni "Energoinvest" sklopio brojne poslovne ugovore kojim su ovom bh. gigantu otvorena vrata svjetskih tržišta. Oni koji su poznavali njega i njegova djela, kažu da je bio moderni političar demokratske orijentacije, uzoran suprug i otac dvije kćerke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.