CIKBIH

Komisija dobila kandidatske liste za Dom naroda FBiH i iz ZHK

Ranije su ovjerene liste iz Skupštine Kantona Sarajevo, Skupštine Tuzlanskog kantona (TK) i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK)

CIKBiH: Sutra vjerovatno sjednica. Arhiv

S.DEGIRMENDŽIĆ

9.1.2019

U Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH stigle su i liste kandidata za Dom naroda Parlamenta FBiH iz Skupštine Zapadnohercegovačkog kantona, potvrđeno je „Dnevnom avazu“ u CIK-u. 

Komisija je u obavezi da potvrdi imena kandidata u roku od 24 sata, tako da se očekuje da bi CIK mogao zasjedati sutra da bi se izjasnio o dostavljenim listama.  

Zanimljivo je da je Skupština Zapadnohercegovačkog kantona i prije ovjere lista zakazala sjednicu za petak s tačkom dnevnog reda o izboru delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Do sada je Komisija ovjerila kandidatske liste iz Skupštine Kantona Sarajevo za Dom naroda Parlamenta FBiH, Skupštine Tuzlanskog kantona (TK) i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Ukupno je iz tih kantona delegirano 68 kandidata iz sva tri konstitutivna naroda i iz reda ostalih.

Za ova tri kantona ovjerene liste su vraćene tim skupštinama i CIK sada očekuje da u njima budu i izabrani federalni delegati prema uputstvu koje je donijela Komisija, a koje podrazumijeva raspodjelu mandata prema popisu iz 2013. godine, a ne 1991. godine, kako nalaže Ustav FBiH.

No, za sada je neizvjesno hoće li sve kantonalne skupštine pristupiti izboru delegata za Dom naroda prema uputstvu Komisije ili će čekati da se o njemu očituje Ustavni sud BiH. Niko u ovom trenutku ne može reći ni kada bi mogla biti održana sjednica Ustavnog suda BiH o zahtjevima za ocjenu ustavnosti tog uputstva, čije su podnošenje najavili iz nekoliko političkih stranaka.

Prema uputstvu CIK-a, iz Kantona Sarajevo u Dom naroda FBiH birat će se tri Bošnjaka, tri Srbina, dva iz reda ostalih i jedan Hrvat. Iz Tuzlanskog kantona birat će se tri Bošnjaka, jedan Hrvat, dva Srbina i dva delegata iz reda ostalih. U Dom naroda FBiH iz ZDK birat će se tri Bošnjaka, jedan Hrvat, jedan Srbin i jedan iz reda ostalih. Iz ZHK-a biraju se tri Hrvata, te po jedan Bošnjak i  Srbin. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.