REAKCIJE Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Komšić: Pismo Pompea treba shvatiti kao podstrek za BiH

Podvukao je da BiH pripada porodici evropskih, demokratskih i pluralističkih država koje su okupljene oko zajedničkih vrijednosti i interesa

Avaz.ba
09.01.2019 16:00

Komšić: Insistirat ćemo na putu ka NATO-u

Foto: Arhiv

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je danas da pismo državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Majka Pompea (Mike) treba shvatiti kao podstrek i pruženu ruku SAD i NATO saveza za produbljenje reformskih aktivnosti u svim sferama. 

Pompeo je pismom pozvao Predsjedništvo BiH na usvajanje Nacionalnog godišnjeg plana, a Komšić ocjenjuje da ovakve reformske aktivnosti koje je potrebno uraditi, a kako bi u konačnici bio aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP), osiguravaju dugotrajan mir, stabilnost i ekonomski razvoj.

- Bosna i Hercegovina i njene institucije su se već ranije opredijelile i obavezale da nastave put ka euroatlantskim integracijama kroz relevantne zakone i strategije. Insistirat ćemo da se taj put nastavi - najavio je član Predsjedništva BiH u saopćenju.

Podvukao je da BiH pripada porodici evropskih, demokratskih i pluralističkih država koje su okupljene oko zajedničkih vrijednosti i interesa, oblikovane kroz institucije Evropske unije i NATO saveza, zaključujući da je krajnje vrijeme da BiH zauzme svoje mjesto u toj porodici jer alternativa nema.

NA VRH