NEBRIGA DRŽAVE

Opasni eksperimenti: Roditelji primorani improvizirati s inzulinom za male heroje!

Možete li zamisliti kako je roditeljima koji svaki dan minimalno četiri puta određuju koliko inzulina treba, znajući da pola jedinice može biti kobno, kaže Beganović

Ilustracija

Piše: A. SPREČAKOVIĆ

9.1.2019

Bosna i Hercegovina jedna je od rijetkih zemalja čije zdravstvo ne osigurava mališanima oboljelim od dijabetesa penove s pola jedinice inzulina, dostupni su samo penovi sa najmanjom dozom od jedne jedinice prijeko potrebnog lijeka. Ovo je za „Dnevni avaz“ ispričao Adnan Beganović, čija kćerka Džejla ima dijabetes tipa 1, koji pogađa djecu i adolescente. Oni inzulin primaju nakon svakog obroka, a doza se određuje na osnovu unesene količine ugljikohidrata, fizičke aktivnosti, raspoloženja, vremenskih uvjeta.

Kupuju u Hrvatskoj

- Inzulin dobivaju uz pomoć takozvanih penova, a glavnu ulogu u određivanju doze imaju roditelji. Možete li zamisliti kako je roditeljima koji svaki dan minimalno četiri puta određuju koliko inzulina, znajući da 0,5 jedinice može biti kobno. Jedan sedmogodišnji dječak pao je u komu jer je primio tri jedinice umjesto 2,5 – objašnjava Beganović.

Beganović: Nemamo rješenja

Problem nije nedostatak inzulina, već nedostatak odgovarajućih penova, koje su primorani kupovati u Hrvatskoj po cijeni od 60 maraka. Problem ne prestaje tu. Jer, ampule inzulina koje dobiju u našim apotekama ne odgovaraju svojim oblikom ovim penovima. No, snalaze se roditelji pa u Hrvatskoj kupe ove penove s pola jedinice, a kako u našem zdravstvu oni ne postoje, onda se moraju snalaziti za ampule inzulina. A to rade tako što rastavljaju ove penove od 1 jedinice i prebacuju ampule u ove druge.

- Primorani smo eksperimentirati, a eksperimenti kod dijabetesa uvijek mogu biti opasni. Ali, nemamo rješenja i moramo to raditi – dodaje Beganović. Glavni krivci za ovakvu situaciju, prema Beganovićevom mišljenju, jesu ljudi na vlasti koji nemaju razumijevanja za potrebe dijabetičara. Skrenuo je pažnju i na nezavidan položaj u kojem se nalaze ljekari, koji čine sve što je u njihovoj mogućnosti da pomognu, te su primorani da prepisuju terapije svjesni da ne postoje odgovarajući penovi.

Nabaviti mjerače

Beganović kaže da roditelji ne miruju te da s nekoliko par udruženja rade na inicijativi za nabavku libri, kontinuiranih mjerača šećera na teritoriji cijele BiH. Skoro sve evropske zemlje dijabetičarima tipa 1 osiguravaju ove mjerače, kojima se nivo šećera prati lakše i s manjim posljedicama. Broj uboda smanjuje se s desetak na dva tokom dana, što čini sve manje stresnim za djecu.

Primorani kupovati u Hrvatskoj

- Naša je zemlja vrlo malo tržište za firmu koja proizvodi libre i možemo se nadati da će ući na tržište samo ako osiguramo da zavodi na prostoru cijele BiH na esencijalne liste stave libru. Čak smo uz pomoć kolega iz Hrvatske, koji su se izborili za libre, dobili kontakt odgovornih osoba. Razgovarali smo s njima i dobili smo uputstva šta i kako dalje. Inicijativu smo poslali na adrese svih udruženja dijabetičara u BiH i već smo dobili podršku njih desetak – kazao je Beganović.

Povećava se broj oboljelih

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), broj oboljelih od dijabetesa od 1980. godine povećao se sa 108 miliona na vrtoglavih 422 miliona u 2014.. Prema podacima iz 2016., čak 1,6 miliona smrtnih slučajeva širom svijeta bilo je direktna posljedica ove bolesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.