SKANDAL

U "BH-Gasu" ključne investicije vodio čovjek s lažnim diplomama

Radio na velikim projektima poput gradnje plinovoda Zenica - Travnik i Visoko - Brnjaci, teškim više od 50 miliona KM

Piše: M. AŠČIĆ

9.1.2019

Iza najave o sramotnom poskupljenu plina za 31,3 posto, što uporno potencira Uprava „BH-Gasa“, ne krije se nikakva najava o povećanju ruske cijene plina, nego informacija da su na naplatu došli krediti za propale investicije - gradnju plinovoda Zenica - Travnik i Visoko - Brnjaci. 

Propali projekti  

Ova dva plinovoda koštala su građane Federacije više od 50 miliona maraka, a već godinama su van funkcije i „BH-Gas“ od njihove gradnje nema ni feninga prihoda. Umjesto prihoda, građanima se sada fakturiraju i rate za propale projekte.

A kakve su osobe vodile ključne projekte u državnoj kompaniji, nije ni čudo da se ona sada nalazi u ovakvoj situaciji. Tako je Halid Galijašević, bivši projekt-menadžer za investicije u „BH-Gasu“, radio na projektima gradnje plinovoda, iako je presudom Općinskog suda u Sarajevu 2007. godine osuđen zbog krivotvorenja isprava - diploma o visokom obrazovanju.

Galijašević se zaposlio u „BH-Gasu“ 2005. predavši pravnoj službi, kako je naknadno utvrđeno, krivotvoreno uvjerenje o visokoškolskoj spremi stečenoj na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i krivotvorenu diplomu o stečenom visokom obrazovanju Građevinskog fakulteta u Subotici, Univerziteta u Novom Sadu.


Faksimil presude Općinskog suda u Sarajevu

Posao je tada, dok je firmom rukovodio Almir Bečarević, aktuelni savjetnik direktora „BH-Gasa“ Jasmina Salkića, dobio bez objavljenog konkursa kao menadžer za investicije. Tužilaštvo KS optužilo ga je 2007. zbog krivičnog djela krivotvorenja isprava, a iste godine priznao je krivicu, nakon čega je osuđen na uvjetnu kaznu od godinu dana.

Oduzeta knjižica

No, skandalozno je da je Galijašević bio drugi čovjek u ovoj državnoj firmi i, ustvari, nezakonito vodio i projekte gradnje plinovoda Zenica - Travnik i Visoko - Brnjaci. Tek je 2011. otjeran iz „BH-Gasa“, ali nakon tri i po godine od pravosnažno izrečene presude zbog krivotvorenja diploma.

Galijašević je, dakle, tako vodio velike projekte, teške više od 50 miliona KM, s lažnom diplomom Građevinskog fakulteta iz Novog Sada, koju je kupio, kako je utvrdilo Tužilaštvo, za neutvrđen iznos, a presudom Općinskog suda u Sarajevu bila mu je trajno oduzeta i radna knjižica.

Osuđen i zbog afere u „Poštanskoj banci“

Indikativno je i da je Galijašević 2005. uopće zaposlen u „BH-Gasu“. Tri godine ranije nepravosnažno je osuđen na četiri godine zatvora za zloupotrebu službenog položaja. Osuđen je zato što je u maju 2002., kao tadašnji predsjednik Upravnog odbora „Poštanske banke BiH“, potpisao odluku kojom je tadašnjem direktoru dodijelio kredit u iznosu od 70.000 KM i bespovratnu pomoć u iznosu od 50.000 KM za kupovinu stana.

Vrhovni sud FBiH osudio ga je pravosnažno 2008., ali je kasnije pomilovan, a kazna zatvora zamijenjena je uvjetnom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.