INICIJATIVE

Šta može BiH: Zatvoriti ili oporezovati kladionice

Uvesti brutalno oporezivanje, koje će dovesti do gašenja, kaže Ćudić

Piše: K. KEŠMER

10.1.2019

S Novom godinom u Albaniji je stigla i ogromna, moglo bi se reći i radikalna zabrana. Premijer Edi Rama naredio je potpuno zatvaranje kladionica, pa je prvog dana 2019. ključ stavljen na oko 4.300 poslovnica. 

Prema statistikama, na jednu kladionicu dolazi 670 Albanaca, čime je ta država prva na Balkanu, a njeni građani trošili su 150 miliona eura okušavajući sreću u klađenju. Takvim statistikama Rama je odlučio stati ukraj. 

Ograničiti moć

Albanske vlasti kladionice krive za siromaštvo, sitni kriminal i porodično nasilje. S druge strane, vlasti u Federaciji BiH kladionice do sada nisu uspjele svrstati kako treba ni u porezni sistem. Zbog ranijih pokušaja da se promijeni Zakon o igrama na sreću, vlast je u FBiH bila blokirana mjesecima. Stranke su se podijelile, na jednoj je strani bio HDZ, na drugoj ostale stranke.

Ćudić: Neregulirano pitanje

Situacija u Parlamentu FBiH sada je drugačija, pa smo pitali parlamentarce bi li se albanski recept mogao primijeniti i kod nas. Sabina Ćudić iz Naše stranke ističe da se pitanje kladionica dijeli na dvije teme: finansije i društvena korist.

- Prva podrazumijeva oporezivanje. Tu se vrti ogroman novac, koji nije u sistemu. Društvena strana tog problema tiče se pošasti koja je prisutna u BiH. Kladionice se nalaze na mjestima gdje ne bi smjele biti, maloljetnici ulaze u njih bez problema. Nema sumnje da bi Naša stranka podržala regulativu koja bi radikalno ograničila moć djelovanja kladionica i brutalno oporezivanje koje bi na kraju dovelo do gašenja – navela je Ćudić.

Osmanović: Riješiti zakonom

S takvim pristupom složio se i poslanik Ismet Osmanović (SDA).

Praksa EU

- Potrebno je spriječiti sivu ekonomiju i pronevjeru gotovinskog novca iz tog sistema, što, svi znamo, postoji. Prvo bih to zakonom riješio, uveo u sistem, kako je to praksa EU. Ako je to nemoguće napraviti, onda sam čak i za radikalnu mjeru potpune zabrane – naveo je Osmanović.

Zastupnica SBB-a Azra Hadžić-Bećirspahić podsjetila je da je pitanje kladionica već jednom blokiralo Parlament FBiH.

Hadžić-Bećirspahić: Prvo uvesti u sistem

- Potrebno je to pitanje rješavati korak po korak. Naravno, prvi potez je napraviti takav porezni sistem da država ima koristi od kladionica. U svakom slučaju, podržala bih inicijativu gašenja kladionica - navela je Hadžić-Bećirspahić.

Mašić: Ogroman novac se izvlači, a država od toga nema ništa

Damir Mašić iz SDP-a istakao je da su kladionice jedna od štetnijih pojava koje su unesrećile mnoge porodice.

Mašić: Interes pojedinaca

- Pojedinci imaju takav interes, jer kladionice imaju povlašten status u bh. društvu. Što se tiče države, sve što se propiše, to mora važiti. Moguće ih je zabraniti ili oporezivati više, ali za to treba politička volje. Vidite koliko se borimo samo da ih oporezujemo kako treba. Ogroman novac se izvlači, a država skoro ništa od toga nema. Prije gašenja, mislim da ih prvo moramo uvesti u porezni sistem – naveo je Mašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.