ZANIMLJIVO

Sabit i Svetlana Omerović, Goraždanin i Moskovljanka u sretnom braku već 24 godine

Ona naučila pripremati bosansku pitu, kalju i čorbu, a on ruski boršč

Jasmina, Svetlana i Sabit Omerović. Al. B.

Piše: Al. B.

9.1.2019

Dok je odrastao u goraždanskom selu Vlajčići i Sabit Omerović je, kao i svi mladi ljudi, imao mnogo želja i maštarija, ali da će jednog dana živjeti više od 2.000 kilometara daleko od kuće, pa još oženiti Ruskinju, ni u snu se nije mogao nadati. Sa suprugom Svetlanom i kćerkom Jasminom, Sabit je ovih dana boravio u zavičaju, kako bi u Vlajčićima posjetio majku Havku i ispunio jednu od posljednjih želja starice u poznim godinama života – da upozna snahu o kojoj je puno čula, ali je uživo do sada nije vidjela. 

- Svi su nam rekli da Bosna zimi i nije toliko lijepa, da je hladno, ali ja sam željela da vidimo majku koja ima 80 godina. Sad smo tu tri dana, a ako Bog da ljeti ćemo doći na duže – priča nam Svetlana, kćerka ruskog policijskog oficira koja je uz Sabita naučila i bosanski jezik.

Građevinski radnik, armirač, Sabit Omerović, u Rusiju je otišao 1989. godine. Kao radnik sarajevske "Vranice" radio je i u Ukrajini. Povratak kući i već kupljena karta za Sarajevo propali su jer je počeo rat.

– Svetlanu Aleksandrovu upoznao sam na svadbi mog prijatelja Hasana iz Olova, koji je oženio njenu prijateljicu. Tu smo se vidjeli prvi put. Zvao sam je kasnije. Živjeli smo nekih godinu dana, a onda se vjenčali. Nikad u životu nisam mogao ni sanjati da ću imati ženu iz Rusije. Ko će to sanjati u ono doba, da ću tamo i otići, a kamoli da se oženim. Iz geografije smo učili Crno more. Čuj crno, ali kad sam otišao tamo baš crno i jes'. Dubina, koji je đavo – kaže Omerović.

Svetlana potvrđuje Sabitove riječi, te dodaje da se brak njene prijateljice raspao, a da je ona sa Sabitom već 24 godine.

- Sabit me je naučio praviti pitu, kalju, čorbu... Mom djedu u Uljanovsku sam pravila čorbu. Nije ni znao šta je to, ali kad je probao bio je oduševljen. Sabit je od mene naučio supe, rusku salatu, boršč... – s osmijehom priča Svetlana, te dodaje kako je naučila i da izbjegne bosanske riječi kokoš, šibica, pobiberiti da prevodi na ruski jezik, jer je uvijek dovedu u nezgodne situacije.

Jasmina Omerović ima 20 godina i završava studij glume na moskovskom Teatru umjetnosti, a već je ostvarila zapažene uloge u par filmova, među kojima je i komedija "O ljubavi", sa čuvenim Džonom Malkovičem. Ima životnu želju da upozna režisera Emira Kusturicu, a u Bosni je fascinira jedna pojava. - Ljudi samo šetaju, sjede, piju kafu, čini mi se da ništa ne rade a sve imaju – kaže Jasmina Omerović.

Jasmina Omerović. Al. B.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.