BANJA LUKA

Staza za jahanje, bolja ponuda na tvrđavama, adrenalinski turizam

Programi će se odvijati u okviru saradnje s Hrvatskom i Crnom Gorom i bit će završeni do naredne godine

Bit će opremljen centar za posjetioce u Kamenoj kući

Piše: G. DAKIĆ

10.1.2019

Grad Banja Luka kandidirao je tri projekta u okviru IPA programa prekogranične saradnje koji se odnosi na razvoj turizma i očuvanje prirodnog i kulturnog naslijeđa. Sva tri programa odvijat će se u okviru saradnje s Hrvatskom i Crnom Gorom i bit će završeni do naredne godine.  

Izrada mape

Vršilac dužnosti načelnika gradskog Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Neven Stanić kaže da je Grad, između ostalog, kandidirao i izgradnju staze za jahanje u dužini od 65 kilometara. 

Stanić: Digitalni sadržaji

- Ta staza bi trebala da se nalazi na potezu od Barlovaca, preko Mrakovice, do graničnog prijelaza Donja Gradina. Dužina staze na strani Hrvatske je 70 kilometara, a nalazi se na potezu od Lipika preko grada Novska i završava se u Jasenovcu. Dužina staze u Crnoj Gori je 50 kilometara, a nalazi se na planini Orjen i u opštini Herceg Novi - rekao je Stanić.

Ovaj projekt je vrijedan 1,2 miliona eura, od čega Banja Luka mora platiti 151.725 eura. Stanić ističe da drugi projekt pod nazivom „Fortitude“ podrazumijeva unapređenje turističke ponude na tvrđavama.

Staza bi išla preko Mrakovice

- Opremit ćemo centar za posjetioce u Kamenoj kući na Kastelu. Uvest ćemo digitalne sadržaje na tvrđavu na partnerskim područjima. Otvorit ćemo digitalni kiosk s aplikacijom koja sadrži informacije za turiste i održavanjem zajedničke manifestacije pod nazivom „Noć tvrđava“ - rekao je Stanić.

Interaktivna mapa 

Stanić dodaje da treći projekt pod nazivom „Aktivo“ podrazumijeva adrenalinski turizam. Cilj će, kaže on, biti ostvaren kroz izradu interaktivne mape adrenalinskog turizma na partnerskim područjima, a nosilac ovog posla je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije.

Obaveza partnera 

- Sredstva koja mogu biti dodijeljena po jednom projektu za navedenu prioritetnu oblast iznose od 400.000 do 2.000.000 eura. Taj novac se raspoređuje na projektne partnere. Obaveza partnera je sufinansiranje u iznosu od 15 odsto - kazao je Stanić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.