PODACI

Predstavljen izvještaj o stanju migracija

U našoj zemlji su 31. oktobra 2018., prema prikupljenim podacima, registrirane 22.000 stranaca, od čega ih je do danas u BiH ostalo između 4.000 i 5.000

Džumhur: Skrenuli pažnju na propuste. T. Saletović

A. S.

10.1.2019

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine predstavili su danas „Specijalni izvještaj o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini“ kao rezultat aktivnosti predviđenih projektom “Jačanje kapaciteta institucije ombudsmena''. 

Glavni cilj je provođenje mandata preventivnog mehanizma u Bosni i Hercegovini, podržanog od Ambasade Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini. 

Ombudsmen Jasmninka Džumhur, koordinator radne grupe koja je radila na ovom izvještaju, objasnila je da je on pripremljen na osnovu zahtjeva Vijeća ministara BiH da bi se prepoznali neki od ključnih problema u oblasti migracija. Kao jedno od njih navela je i pitanje ispravnog definiranja pojmova koje je do sada najviše stvaralo nesporazume i poteškoće, kako institucijama uključenim u proces migracija tako i ljudima koji žele riješiti svoj pravni status.

- Korektno je koristiti termin ''neregulirani'' migrant. Osoba se definira na ovaj način sve do onog trenutka dok ne podnese zahtjev za azil, kada pravno postaje tražilac azila. Od momenta kada osoba iskaže namjeru da podnese zahtjev za azil, ima rok od osam dana da preda sve dokumente - objasnila je Džumhur.

U našoj zemlji su 31. oktobra 2018. godine, prema prikupljenim podacima, registrirane 22.000 stranaca, od čega ih je do danas u BiH ostalo između 4.000 i 5.000.

Džumhur je posebno skrenula pažnju na probleme s kojima se BiH suočava po pitanju oblasti migracija, među kojima su reguliranje azilantskog statusa, nedostaci u Sektoru za azil, a kao posebno otežavajuću okolnost skrenula je pažnju na nedostatak koordinacije državnih institucija i organizacija, kao i nedostatak regionalne saradnje.

 „Specijalni izvještaj o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini“ dostupan je i online na ovom linku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.