REAGIRANJE

Ministri Medved i Krstičević kritizirali Del Vechija: Neprimjeren, zaista sramotan postupak

Banjalučku proslavu ignorirali su gotovo svi predstavnici diplomatskog kora u BiH

Tomo Medved i Damir Krstičević. Agencije

Index.hr

10.1.2019

Dvojica hrvatskih ministara Tomo Medved i Damir Krstičević osudili su prisustvo hrvatskog ambasadora u BiH Ivana Del Vechija na svečanoj akademiji povodom obilježavanja neustavnog dana RS, posebno zbog toga što je na tom događaju odlikovan ratni zločinac pravomoćno osuđen u Hrvatskoj.

- Neprimjeren postupak, posebno uvažavajući činjenicu da je na tom događanju odlikovan ratni zločinac koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen za teški ratni zločin - rekao je Medved novinarima prije početka sjednice Vlade.

Prisustvo hrvatskog ambasadora na tom događaju novinarima je komentirao i ministar odbrane Damir Krstičević.

- To je sramota. Ja to ne bih nikad napravio - rekao je Krstičević.

Odlikovan zločinac Slavko Lisica

Na proslavi, na kojoj je bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, posthumno je odlikovan srpski zločinac Slavko Lisica, koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije. Lisica je kao zapovjednik oklopnih i topovskih jedinica u sastavu Kninskog korpusa u septembru 1991., temeljem Mladićevog naloga, naredio topovske napade na Šibenik.

Medved je kazao da će o eventualnim sankcijama ambasadoru Del Vechiju odlučiti resorno ministarstvo. 

- Koliko sam upoznat, Ministarstvo vanjskih poslova nije imalo informacija o njegovoj prisutnosti i zatražilo je hitno izjašnjavanje o njegovom postupku - ističe Medved.

Nije htio komentirati Čovićevu prisutnost na tom događaju, na kojem je predstavljen i pozdravljen kao "voditelj delegacije hrvatskog naroda". 

- Čović kao predstavnik hrvatskog naroda u BiH donosi svoje odluke i to ne želim komentirati - kaže Medved.

Vlasti Republike Srpske u srijedu su ponovo u Banjoj Luci organizirale obilježavanje 9. januara kao dana republike, prkoseći još jednom odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je taj praznik još 2015. godine ocijenio diskriminirajućim za Hrvate i Bošnjake te ga je proglasio neustavnim.

U RS 9. januar obilježavaju u znak sjećanja na taj datum iz 1992., kada je samozvana "Skupština srpskog naroda", kojom su upravljali Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik, donijela odluku o proglašenju "Republike srpskog naroda u BiH".

Banjalučku proslavu ignorirali su gotovo svi predstavnici diplomatskog kora u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.