PARLAMENT FBiH Ističu da je budžet pun manjkavosti

Mašić, Kratina i Ćudić: Vlada za 10 minuta nije mogla pročitati amandmane, a kamoli ih razmotriti

Sumirali dešavanja na održanoj sjednici na kojoj je usvojen budžet Federacije

K. Ke.
10.01.2019 13:52

S današnje pres-konferencije

Foto: T. Saletović

Zastupnici SDP-a, DF-a i Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić, Alma Kratina i Sabina Ćudić na današnjoj pres-konferenciji sumirali su dešavanja na održanoj sjednici Parlamenta FBiH na kojoj je usvojen budžet Federacije.

Damir Mašić je kazao da je Bh. blok na sjednici obrazložio zbog čega budžet nije trebao ići u hitni postupak.

- Nekorektno je da se budžet od 2,6 milijardi KM donosi na vanrednoj sjednici po hitnom postupku. Do sada na nivou Federacije nije zabilježeno da vlada koja odlazi predlaže budžet po kojem će raditi neka druga vlada - kaže Mašić.

Također, Vlada je za deset minuta odbila svih 87 amandmana bez ikakvog obrazloženja, među tim amandmanima bio je i onaj da se političarima ne povećavaju plaće.

Sabina Ćudić je istakla da su iza predloženih amandmana stajale hiljade građana te da Vlada za 10 minuta nije mogla pročitati, a kamoli razmotriti te amandmane.

Alma Kratina je kazala da je budžet pun manjkavosti te da on neće moći napraviti prostor za ozbiljne reforme. Istakla je i da će tražiti da se sjednice Parlamenta prenose uživo da bi građani vidjeli kakve se rasprave vode. 

Na pitanje je li jučerašnja sjednica pokazala da postoji parlamentarna većina u čijem sastavu je Bh. blok, Mašić je kazao da je jučerašnja sjednica pokazala da ne postoji nikakva većina i da je nema niko.

Ćudić je dodala da se po glasanju vidi da nema većine, jer su o različitim pitanjima zastupnici različito i glasali.

NA VRH