RAZGOVOR

Dr. Žarko Puhovski za ''Avaz'': Zbog pogrešne taktike i strategije, zvanični Zagreb se našao u zamci

Čović i Dodik su dva oka u glavi u toj borbi protiv unitarističkog Sarajeva

Dr. Puhovski: Čvor koji je teško raspetljati

S. KURT

10.1.2019

Hrvatska taktika i strategija spram Bosne i Hercegovine je na brisanom prostoru, poručio je za ''Avaz'' dr. Žarko Puhovski, politički analitičar i intelektualac iz Zagreba.

Dr. Puhovski ističe kako nema spora da je hrvatski premijer Andrej Plenković morao u Zagreb pozvati ambasadora Ivana del Vechija nakon što je jučer prisustvovao neustavnoj proslavi dana RS u Banjoj Luci.

- Ambasador je učinio nešto što je protivno državnoj vanjskoj politici. Hrvatska insistira da podržava konstitutivnost BiH, a ne akcije koje idu protiv toga – naglašava dr. Puhovski.

Dodaje da tu nastaje čvor koji je teško raspetljati jer, prema njegovim riječima, zvanični Zagreb „de facto, smatra Dodika za svoga predstavnika u Predsjedništvu BiH“.

Nova zamka

- Tu je opreka, zbog pogrešne taktike i strategije, hrvatska politika se sada, usljed neopreznosti ambasadora, nalazi na brisanom prostoru i pokušavaju se sakriti. Tim više što su uletjeli u igru nakon što je dodijeljen orden RS čovjeku koji je u Hrvatskoj osuđen za ratne zločine (general Slavko Lisica, op. a.), a to je jedna od svetinja koje se u Hrvatskoj ne smiju dirati. Dakle, nova zamka u vlastitoj strategiji i taktici – napominje dr. Puhovski.

On ističe kako savez Čovića i Dodika, pa tim i zvaničnog Zagreba i Dodika dugo traje.

- To se vidi od početka, jasno je rekao i Čović da s Dodikom imaju možda i strateško partnerstvo, ali se nije htjelo ovako formalno prikazivati. Čović i Dodik su dva oka u glavi u toj borbi protiv unitarističkog Sarajeva. Sa svojim lokalnim nacionalizmom podjednako su u krivu kao što je i Sarajevo sa svojim unitarizmom - ističe.

Podsjeća da još od početka devedesetih hrvatski narod u BiH egzistira kao - hercegovački.

- Ta linija je pobjeđivala. Nju i danas Čović reprezentira, oni smatraju hrvatstvo hercegovačkom pojavom. Zato njih nije smetalo slabljenje hrvatske nazočnosti u Banjoj Luci ili Sarajevu. Hrvatsku politiku ne smeta što se smanjuje broj Hrvata u Sarajevu, Banjoj Luci ili Tuzli sve dok se koncentriraju u Hercegovini – naglašava dr. Puhovski.

Savez protiv Bošnjaka

Upitan na kraju šta misli, kakvu je poruku Čović poslao pojavljivanjem na proslavi neustavnog dana RS, dr. Puhovski kaže:

- To je jasno, to smo već vidjeli. To je hrvatsko–srpski savez protiv bošnjačke većine u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.