SAOPĆENJE

Iz sela u okolini Prače stigli zahtjevi za hitne intervencije, upućene ekipe s hranom i lijekovima

Mašine koje su na raspolaganju Općini Pale u FBiH nisu dovoljno snažne

Mehanizacija će započeti i probijanje snježnih nanosa prema pojedinim selima. Al. B.

Al.B.

10.1.2019

Visina snijega u ruralnim dijelovima Goražda i općine Pale u FBiH već je dostigla 70 centimetara, a, prema podacima s terena, snijeg i dalje sve intenzivnije pada. 

Prema informacijama koje smo dobili od Adema Mutapčića, predsjednika MZ Orahovice, mehanizacija čisti glavni putni pravac koji najviše dijelove goraždanske općine povezuje s Pračom i Goraždem, a započet će i probijanje snježnih nanosa prema pojedinim selima. 

Mašine koje su na raspolaganju Općini Pale u FBiH nisu dovoljno snažne da probiju zaleđene snježne nanose prema pojedinim selima, tako da su iz pojedinih mjesta već stigli zahtjevi za hitnim intervencijama. 

- Ranije čišćeni putevi su zaledili, a pao je i novi snijeg, tako da se mašine ne mogu probiti do pojedinih sela. U Donjoj Vinči nam je najkritičnije jer tu živi čovjek koji mora na dijalizu. Put prema Vražalicama nije čišćen nikako, a u selu je 11 porodica. Slično je i u Gornjoj i Donjoj Čemernici, Revidolu, Komranima... Trenutno smo na terenu pa ćemo vidjeti na koji način da postupimo, ali razmišljamo o proglašenju djelimičnog stanja prirodne nesreće i tada bismo mogli zatražiti pomoć i drugih institucija i preduzeća – kazao nam je Munir Radača, pomoćnik načelnika općine Pale u FBiH za civilnu zaštitu.

U Goraždu je stanje dobro samo na dionicama magistralnih cesta prema Foči, Višegradu i dijelom Čajniču, većina gradskih ulica je pod snijegom, a trotoare pokušavaju očistiti radnici komunalnog preduzeća.

Niske temperature i snijeg koji i dalje pada mogli bi iskomplicirati situaciju i u gradskom području. 

- U cilju podizanja spremnosti za otklanjanje posljedica zbog novih padavina, koje su predviđene, izvršena je kontrola vlastitih resursa i spremnosti službi za održavanje putnih pravaca, a izvršeno je upozoravanje pravnih i fizičkih lica na obavezu čišćenja prostora ispred vlastitih stambenih i poslovnih objekata – saopćeno je iz Operativnog centra Kantonalne uprave CZ.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.