KRITIKA VLASTI Specijalni izvještač Evropskog parlamenta za BiH

Dan Preda: U protekle tri godine nismo uspjeli uvjeriti partnere iz Parlamenta BiH da dođu u Brisel

On je naglasio da ovaj odbor, koji je važan za evropski put, još nije uspostavljen

Avaz.ba
10.01.2019 16:25

Kristijan Dan Preda

Foto: N1

Kristijan Dan Preda (Cristian), specijalni izvještač Evropskog parlamenta za BiH, nakon sastanka s dva od tri člana Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, istakao je probleme koji se tiču funkcioniranja zajedničkog Parlamentarnog odbora za pridruživanje i stabilizaciju EU i BiH. 

Na ovom sastanku nije bio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On je naglasio da ovaj odbor, koji je važan za evropski put, još nije uspostavljen.

U protekle tri godine nismo uspjeli uvjeriti partnere iz Parlamenta BiH da dođu u Brisel i da zajednički radimo na ovim pitanjima. Pokušali su da u zajedničko tijelo uvedu pravila koja se koriste u poslovnicima u BiH. Na taj način pokušali su transformirati EU da postane BiH. Izazov je obratan, BiH treba da postane dio EU, a ne da se EU transformira u neku veliku BiH - kazao je Preda. 

Dan Preda je zamolio da javnost, medije i građane da od predstavnika u Parlamentarnoj skupštini BIH traže da sarađuju u Evropskom parlamentu. Sam Džaferović, koji se dotakao ovog problema, kazao je da su zastupnici iz RS ti koji imaju drugačije stavove o funkcioniranju poslovnika o radu navedenog odbora, dodavši da se moraju prihvatiti principi EU.

Preda je naglasio da EU još čeka odgovore na dodatna pitanja Evropske unije, od čega će zavisiti mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH.

NA VRH