REAKCIJE

Mesić za Avaz.ba: Sumnjam da je Del Vechio na svoju ruku otišao u Banju Luku

Mesić: Ambasador Hrvatske ne bi na svoju ruku otišao u Banja Luku. Arhiva

Piše: A. Tiro

10.1.2019

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, za Avaz.ba kazao je da nije nimalo iznenađen jučerašnjom posjetom Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a, i ambasadora Hrvatske u BiH Ivana Del Vechija na proslavi neustavnog dana RS.

- Ne iznenađuju me potezi Dragana Čovića, jer on jeste za BiH, ali s figom u džepu. On je stari saradnik Milorada Dodika i njih dvojica rade na istoj valnoj dužini - kazao nam je Mesić.

Istaknuo je da su problem oni koji podržavaju Čovića.

- Ne znam je li svi ti koji ga podržavaju znaju da on radi na razbijanju BiH ili jednostavno ne znaju pa ga podržavaju. Ono što me iznenađuje je da je ambasador Hrvatske došao "slaviti dan RS", a tada je zapravo započelo razbijanje Bosne i Hercegovine - navodi Mesić.

Napomenuo je da je Republika Srpska proizvod Dejtonskog sporazuma, a da se sve ovo desilo prije Dejtona.

- Sasvim je jasno da je Ustavni sud imao pravo kada je to zabranio - kaže bivši predsjednik Hrvatske.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je danas pozvao u Zagreb na razgovor ambasadora Ivana Del Vechija. 

Na naš upit misli li da je hrvatski ambasador na obilježavanje neustavnog dana RS otišao sam ili je prethodno obavijestio Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske, naš sagovornik odgovara:

- Kako je uopće moguće da hrvatski ambasador ode na proslavu dana koji je zabranio Ustavni sud BiH? Mislim da Ivan Del Vechio ne bi otišao sam na obilježavanje u Banju Luku. Sumnjam da je otišao na svoju ruku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.