SAOPĆENJE Neustavni dan obilježen jučer

SDP BiH: Obilježavanje 9. januara nastavak djelovanja na štetu države BiH

Avaz.ba
10.01.2019 17:53

Sa sjednice Predsjedništva SDP-a

Foto: SDP BiH

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) na današnjoj sjednici osudilo je obilježavanje neustavnog praznika - "Dana Republike Srpske" (RS). 

SDP BiH napominje da je na taj način nastavljeno neustavno djelovanje vlasti u entitetu RS, što je praksa kojoj se država Bosna i Hercegovina mora suprotstaviti sa svim svojim pravosudnim i političkim kapacitetima.

Podrška takvoj politici od službenika Republike Hrvatske te domaćih dužnosnika iz HDZ-a BiH, pokazuje da je sinhronizovano djelovanje na štetu države rezultat koordiniranog rada destruktivnih političkih snaga, saopćeno je iz SDP BiH.

Predsjedništvo SDP BiH poziva sve građane, činitelje međunarodne zajednice i domaće vlasti da poduzmu sve mjere na zaštiti ustavnog poretka u skladu sa svojim ovlastima.

Podržani su daljnji napori kantonalnih organizacija SDP-a na uspostavi vlasti u određenim kantonima, uz uvjerenje da će vlast biti formirana u što skorije vrijeme.

Izraženo je zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima imenovanih zvaničnika u kantonima u kojim je proces formiranja vlasti završen, u saradnji sa Bosanskohercegovačkim blokom i ostalim partnerima, saopćeno je iz SDP-a.

Razmatrano je i formiranje vlasti na ostalim nivoima, uz posebno žaljenje zbog neusvajanja amandmana zastupnika BH bloka na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, kojim bi se osiguralo stavljanje u funkciju službi za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, te spriječila masovna imenovanja i zapošljavanja aktuelne Vlade u tehničkom mandatu, navodi se u saopćenju.

NA VRH