HRVATSKI AMBASADOR

Nakon što je prisustvovao obilježavanju neustavnog dana RS, Del Vechio će biti razriješen funkcije

Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je Del Vechio na banjalučku proslavu otišao bez njihovog znanja

Del Vechio: Velika vjerovatnoća da će biti razriješen. Arhiv

Večernji.hr/Avaz.ba

11.1.2019

Premijer Hrvatske Andrej Plenković zatražio je od potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović-Burić da pozove ambasadora Ivana Del Vechija u Hrvatsku. 

Ministarstvo je jučer objavilo da je Del Vechio pozvan u Zagreb i, kako piše ''Večernji'', već je bio kod ministrice Marije Pejčinović-Burić, gdje je pozvan na konsultacije. 

Del Vechio je u srijedu prisustvovao svečanoj akademiji u Banjoj Luci povodom obilježavanja dana RS, koji je Ustavni sud BiH još 2015. godine proglasio neustavnim jer je diskriminirajući za Hrvate i Bošnjake. 

Kako navodi ''Večernji'', velika je vjerovatnoća da će Del Vechio biti razriješen.

Iako postoji čak i fotografija koja pokazuje da je Del Vechio tog dana bio u Banjoj Luci, on je jučer za Avaz.ba negirao ove navode.

- Ne mogu vam ništa komentirati, samo ću reći da nisam bio ni na svečanoj akademiji, ni na defileu, ali bio sam u Banjoj Luci - kazao je ambasador Hrvatske u BiH. 


Ivan Del Vechio (lijevo) sa Miloradom Dodikom u Banjoj Luci

Iako su tu banjalučku proslavu ignorirale gotovo sve diplomate u BiH, Del Vechio je, zapravo kao jedini diplomata iz Evropske unije, ipak tamo otišao i, prema pisanjima novinske agencije Srna, navečer srdačno razgovarao s Miloradom Dodikom, predsjedavajućim Predsjedništva BiH.

Na istoj proslavi u Banjoj Luci posmrtno je odlikovan ratni zločinac Slavko Lisica ordenom Karađorđeve zvijezde RS. Lisicu je hrvatsko pravosuđe osudilo na zatvorsku kaznu od 15 godina za ratne zločine na području Šibenika. Proglašen je krivim jer je, kao zapovjednik oklopnih i topovskih jedinica u sastavu Kninskog korpusa, prema nalogu Ratka Mladića, u septembru 1991. naredio topovske napade na Šibenik. Isti orden na proslavi u Banjoj Luci dodijeljen je i srbijanskoj premijerki Ani Brnabić, a prijašnjih godina to odličje dobili su Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik.

Uz Del Vechija je na proslavi bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je i inače u dobrim odnosima s Dodikom, pa većina ipak nije toliko iznenađena njegovim odlaskom na tu neustavnu proslavu dana RS.

Hrvatski ministar uprave i politički sekretar HDZ-a Lovro Kuščević istaknuo je da Čović ima autonomiju i da s njegovim odlukama hrvatski HDZ nema veze. Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske saopćilo je da je Del Vechio na banjalučku proslavu otišao bez njihovog znanja te oštro osudilo i odlikovanje Lisice.

Ministar Tomo Medved osudio je ovaj čin, dok je ministar Damir Krstičević (HDZ) kazao da je Del Vechijev potez sramotan. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.