ZABORAVLJENI

Govorili su nam da ćemo poslije rata imati sve, ali nismo dobili ni hvala

Četiri godine bez električne energije u memljivoj zgradi staroj stoljeće

Radioklub Tuzla proživljava najteže dane od svog osnivanja. A. Bajrić

E. SKOKIĆ

11.1.2019

Najstariji radioklub u BiH, Radioklub Tuzla E71AVW, nalazi se u nezavidnom položaju nakon što je prilikom gradnje prvog slanog jezera u kompleksu „Pannonica“ deložiran iz prostorija u kojima se nalazio duže od tri decenije.

- Iznašli su nam alternativni smještaj u memljivoj zgradi staroj više od stotinu godina. Već godinama smo bez napajanja električnom energijom i bez bilo kakve podrške gradske administracije – ističe Muris Mašić, dugogodišnji član Radiokluba Tuzla, koji je svojevremeno bio i predsjednik te organizacije.

Bez odgovora

Radioklub Tuzla, odnosno radioamateri, imali su jednu od ključnih uloga u formiranju sistema veza za Civilnu zaštitu i Drugi korpus Armije RBiH od 1992. do 1995. godine.

Radioamateri imali izuzetno važnu ulogu tokom agresije na BiH

- Govorili su nam u tim vremenima samo da rat stane i da će nam obezbijediti sve. Rat je stao, a mi nismo dobili ni riječ hvala. Prije nekoliko godina otišao sam u tadašnju Općinu Tuzla kako bih razgovarao s načelnikom Jasminom Imamovićem o našoj problematici. Rekli su mi da uputim pisani dopis, što sam i učinio, ali nikad ni na kakav razgovor nismo pozvani – govori Mašić.

Od 2012. godine član Radiokluba Tuzla je i Suad Zahirović, direktor Informativnog centra za osobe s invaliditetom „Lotos“ iz Tuzle. On podsjeća da je Općina Tuzla preuzela obavezu da pokriva troškove električne energije nakon izmještanja radiokluba.

Ponuda iz Holandije

- Tom prilikom srušen je i antenski stub za koji smo imali sve neophodne dozvole. Nikad kasnije taj stub nije postavljen na lokaciji gdje danas egzistiramo, a nadležni se pravdaju nemogućnošću ishodovanja odgovarajućih dozvola. Ovakvim odnosom ide se ka gašenju kluba što bi, uzimajući u obzir sve benefite radioamaterizma u kriznim situacijama, bilo pogubno. Imali smo i ponudu Rotary kluba iz Holandije o građenju nove zgrade, ali samo da nam Grad Tuzla dodijeli lokaciju. Ni to nije moglo. Opstajemo zahvaljujući članarinama – kaže Suad Zahirović.

Klub opstaje zahvaljujući članarinama

U Tuzli egzistiraju još i Radioklub Kreka i Radioklub Lipnica, koji su također na marginama interesiranja. Radi klub Tuzla proživljava najteže dane od svog osnivanja, a zaljubljenici u radioamaterizam vjeruju da će kod odgovornih proraditi svijest i savjest te da će podržati njihove aktivnosti.

„Olimpijska“ oprema iz 1984.

Oprema Radiokluba Tuzla datira iz 1984. godine. Dobili su je nakon Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. - Tada je svim radioklubovima u BiH podijeljena komunikacijska oprema. No, prošle su 34 godine i nismo u mogućnosti da sami investiramo u nabavku opreme. Uprkos tome, naši članovi, odnosno Radioklub Tuzla, na međunarodnim takmičenjima osvaja prva mjesta – kaže Muris Mašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.