BIH

U Sarajevu, Kaknju, Zenici i Goraždu umjerena zagađenost zraka

Opći geografski i meteorološki uvjeti su takvi da se ne očekuju značajna ili dugotrajna narušavanja kvaliteta zraka

Trend visokih zagađujućih materija u zraku zadržan na pojedinim mjestima u FBiH. Arhiv

Fena

11.1.2019

U Sarajevu, Kaknju, Zenici i Goraždu jutros su uglavnom izmjerene umjerene vrijednosti prašine PM10.

Očekuje se porast vrijednosti polutanata u zraku i u narednom periodu. Moguća su i prekoračenja praga uzbune za sumpordioksid koji iznosi 500 ug/m3 u jednom satu na mjernim stanicama u Zenici.

Trend visokih koncentracija zagađujućih materija u zraku jučer je zadržan na pojedinim mjernim mjestima u Federaciji BiH.

Koncentracije prašine PM 2.5 i PM10 su u Goraždu bile iznad propisane dnevne vrijednosti i jučer su iznosile 64 ug/m3, ali su u poređenju s drugim gradovima u kojima se vrše mjerenja bile relativno niske.

U Sarajevu su jučer prekoračeni dnevni prosjeci koncentracija lebdećih čestica PM10 na tri mjerna mjesta. Vrijednosti su se kretale između 35ug/m3 na Otoci do 107 ug/m3 u Ilijašu. U odnosu na prethodne dane imali smo trend pada vrijednosti na svim mjernim stanicama u Sarajevu. Jutros je situacija bolja i vrijednosti u 8 sati su se kretale od 16 ug/m3 na Bjelavama do 82 ug/m3 u Ilijašu. U toku dana se očekuje ponovni rast vrijednosti na svim stanicama.

U Zenici dnevne vrijednosti sumpordioksida prekoračene na dvije mjerne stanice i iznosile su 148 ug/m3 na mjernoj stanici Brist i 136 ug/m3 na Tetovu. Vrijednosti prašine prekoračene su samo na mjernoj stanici Brist 76 ug/m3. U toku današnjeg dana očekuje se rast vrijednosti sumpordioksida i prašine na svim mjernim stanicama u Zenici.

U Živinicama je nastavljen trend prekoračenja dnevnih vrijednosti sumpordioksida jučer 155 ug/m3. Taj trend prekoračenja sumpordioksida u Živinicama je prisutan već duže vrijeme u kontinuitetu. Na ostalim mjernim mjestima u Tuzlanskom kantonu nije bilo prekoračenja dozvoljenih vrijednosti.

Opći geografski i meteorološki uvjeti u zapadnoj Bosni i posebno u Hercegovini su takvi da se ne očekuju značajna ili dugotrajna narušavanja kvaliteta zraka, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.