SAOPĆENJE Oglasio se i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH koji je prisustvovao obilježavanju neustavnog dana RS

Bevanda: Ovo je nastavak antihrvatske histerije u BiH, nemam kompleks pojaviti se bilo gdje i suočiti s bilo kim

Moj rad i političko djelovanje temelje se na izgradnji povjerenja i čvrste saradnje s onima s kojima dijeliš prostor i određene zajedničke interese

Avaz.ba
11.01.2019 10:55

Bevanda: Neprihvatljiva i kontraproduktivna kampanja

Foto: Arhiv

Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i državni ministar finansija i trezora, oglasio se nakon brojnih negativnih reakcija povodom prisustvovanja obilježavanju neustavnog dana RS.

On smatra da je neprihvatljiva i kontraproduktivna kampanja koja se povela u pojedinim medijima povodom prisutnosti hrvatskih zvaničnika akademiji obilježavanja dana Republike Srpske u Banjoj Luci i da je time nastavljena antihrvatska histerija u BiH.

U saopćenju za javnost istakao je da je zabrinjavajuće kako se lako otrovne strelice usmjere ka hrvatskim predstavnicima u BiH, čak i kada su u pitanju benigni događaji.

- Huškački medijski izvještaji napisani su u poznatim političkim središtima, a posjeta hrvatskih dužnosnika Banjoj Luci samo je nastavila antihrvatsku histeriju i kampanju započetu još prije oktobarskih izbora. Nemam kompleks pojaviti se bilo gdje i suočiti se bilo s kim, niti ću se pravdati bilo kome što ne mrzim i što sam spreman da sarađujem za dobrobit svih - kazao je ministar Bevanda.

Istakao je da je zastrašujuće kako se predstavnici "najbrojnijeg naroda u BiH ponašaju i s koliko mržnje se istupa u javnom prostoru".

- Mržnja koja izvire iz ostrašćenih istupa je ogledalo u kome se jasno vidi stanje umova, teška besperspektivnost, odsutnost poštovanja i nepostojanje kapaciteta za dogovor. Moj rad i političko djelovanje temelje se na izgradnji povjerenja i čvrste saradnje s onima s kojima dijeliš prostor i određene zajedničke interese. Ovo nije država jednog naroda, jedne porodice i nekolicine ljudi. Ovo je složena država s teškom prošlošću u kojoj moraju postojati povjerenje i korektan odnos - dodao je Bevanda. 

Pozvao je sve političke aktere u BiH da prestanu stvarati atmosferu negacije i podjela te predložio da se s istim žarom s kojim osuđuju druge okrenu dogovorima da bi institucije funkcionirale u punom kapacitetu nakon okončanih izbora.

NA VRH