ZAHTJEVI

Novca u budžetu bit će i za djecu koja boluju od raka

Nisu sporni citostatici, koji se nalaze na esencijalnoj listi, već lijekovi koji se koriste između hemoterapija, kazala Hadžić-Bećirspahić

Predstavnički dom: Zadužili Vladu

M. RENER-SMAJOVIĆ

11.1.2019

Brojni apeli za prikupljanje novca za liječenje djece koja boluju od raka osnovni su motiv što je Klub poslanika SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH zatražio da u rebalansu ovogodišnjeg budžeta budu osigurana sredstva za ovu namjenu.

Poštovati zaključak

Kazala je to jučer Azra Hadžić-Bećirspahić, šefica Kluba poslanika SBB-a, nakon što je Predstavnički dom usvojio zaključak tog kluba kojim su Vlada FBiH i resorno ministarstvo obavezani da osiguraju potrebni novac.

Hadžić-Bećirspahić: Ne košta mnogo

- Svako od nas u svojim sredinama ima primjere gdje ta djeca nemaju sredstva i novac se skuplja javno. Niko to ne traži od bijesa. Vlada mora ispoštovati zaključak Predstavničkog doma – stava je Hadžić-Bećirspahić.

Istakla je da nisu sporni citostatici, koji se nalaze na esencijalnoj listi, već traže sredstva za lijekove koji se koriste između hemoterapija.

Korist djece

Napominje da im je povod za ovakvu inicijativu bila online peticija pokrenuta prije nekoliko dana, koju je i sama potpisala.

Tu peticiju, kojom se od Vlade FBiH traži zakon o besplatnim lijekovima za djecu oboljelu od malignih oboljenja, pokrenula je Ivana Pekić i do jučer u 15.30 sati imala je 32.700 potpisa.

Pekić: Pokrenula peticiju

- Motivirala me moja prijateljica, djevojčica Klara, koja je, nažalost, preminula prošle godine. Motivirale su me sve silne objave očajnih roditelja za skupljanje sredstava za lijekove njihove djece. Više mi je mučno bilo gledati svaki dan slike bolesne djece i njihovih uplakanih i bespomoćnih roditelja – odgovorila nam je jučer Pekić.

Jasna Vatreš iz Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka u FBiH“ kazala nam je da djeca tokom liječenja na odjelima i poslije, dok traju kontrolni pregledi, imaju besplatne lijekove, ali i da je dobrodošla svaka novina koja ide u korist djece i roditelja.

Šta kažu u Ministarstvu

Portparol Ministarstva zdravstva FBiH Zlatan Peršić odgovorio je jučer da se lijekovi za liječenje malignih bolesti, odnosno citostatici, nalaze na listi Fonda solidarnosti i besplatni su.

- Također, u skladu s Pravilnikom o liječenju u inostranstvu, na teret Fonda već se duži niz godina u inostranstvu liječe djeca kojima je to indicirano od kliničkih centara. S druge strane, podržavamo svaku inicijativu koja ide u pravcu da se dobiju novi izvori finansiranja i dodatna sredstva za zdravstvene fondove – rekao je Peršić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.