BIH

Kad vas pozovu - „prijavi te se“

Faksimil zvanične stranice „Službenog lista“: Hoće li ispraviti grešku

S.D.

14.1.2019

Internet nam je omogućio da često vidimo kako i među visokoobrazovanim osobama u BiH ima dosta onih koji ne poznaju pravopis i gramatiku bosanskog ili nekog drugog od srodnih jezika u našoj zemlji.  

Nerijetko se na društvenim mrežama zgražavamo kada vidimo da neko negacije uz glagol piše sastavljeno, pa je za one koji, naprimjer, „ne znam“ pišu sastavljeno već postala ustaljena uzrečica i poruka „rastavljam neznam po kućama“.

No, ne prave takve greške i propuste samo osobe, nego i institucije ili ustanove u našoj zemlji, što uistinu već postaje zabrinjavajuće. Tako je na zvaničnoj stranici Javnog preduzeća „Službeni list BiH” u obavijesti za pretplatnike, umjesto ispravnog - prijavite se, napisano - „prijavi te se“.

Ovaj i još nekoliko primjera pisanja u javnom prostoru pokazuju sada „novi trend“ u greškama u pravopisu. Nije da samo sastavljaju tamo gdje ne treba, nego su počeli i rastavljati riječi. I dok se i „običnim„ ljudima ovakve greške teško opraštaju, za jednu instituciju one bi trebale biti nedopustive.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.