PROMOCIJE

Sarajevo i Mostar među top-destinacijama u 2019.

BiH je nemoguće samo jednom posjetiti, jer se ima šta vidjeti, navode iz Cheapisma

Mostar

F. MUSTAFIĆ

12.1.2019

Popularna internetska stranica Cheapism, koja promovira jeftine, a zanimljive turističke destinacije širom svijeta, na svoju listu 50 najatraktivnijih zemalja koje turisti trebaju posjetiti u 2019. godini svrstala je i Bosnu i Hercegovinu.  

Čak dva naša grada, Sarajevo i Mostar, tako su se našla na ovoj prestižnoj listi, i to na 21. mjestu.

Spomenici i jezera

- Smještena na Balkanskom poluotoku, BiH je zemlja u kojoj dominiraju srednjovjekovni spomenici, a mogu se vidjeti brojna jezera, rijeke i druge prirodne ljepote. Ovo je mjesto koje je nemoguće samo jednom posjetiti, jer se zaista ima šta vidjeti – navodi se na ovoj stranici.



Cheapism: Bh. gradovi na 21. mjestu

Sarajevo i Mostar opisani su kao mjesta posebno zanimljiva i privlačna turistima iz cijelog svijeta.

- Sarajevo je dom vrlo dobro očuvane stare četvrti koja obuhvata znamenitosti kao što je Gazi Husrev-begova džamija, koja datira iz 16. stoljeća. Tu je i Latinska ćuprija, u čijoj je blizini ubijen Franc Ferdinand, što je bio i povod za početak Prvog svjetskog rata – navodi Cheapism, dok je Stari most istaknut kao posebnost grada na Neretvi.

Koliko ovakve objave mogu pomoći promociji bh. turizma, najbolje znaju u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, gdje posljednjih godina bilježe stalno povećanje broja stranih gostiju.

Nagrada za promocije

Direktor ove zajednice Midhat Hubijar za „Avaz“ kaže da je Sarajevo nekoliko godina proglašavano poželjnom turističkom destinacijom, ali da iza toga stoji veliki posao svih turističkih radnika.

- Velika je nagrada i uspjeh kada nas neki svjetski turistički internetski portal preporuči. To je ujedno i nagrada za sve promocije koje radimo na nekim od najvećih turističkih sajmova u regiji i svijetu. Osim toga, svake godine nudimo brojne kulturne i sportske sadržaje – kazao je Hubijar.

Preporuka „Independenta“

Nedavno je i poznati britanski listi "Independent" uvrstio našu zemlju na listu najboljih destinacija za 2019. godinu.

Prema prognozama "Independentovog" tima za putovanja, BiH bi mogla biti među poželjnim destinacijama, naročito zbog činjenice da će, kako navode, Banja Luka uskoro biti povezana aviolinijom s Velikom Britanijom. Od gradova u preporuci "Independenta" osim Banje Luke spominju se Travnik, Mostar i Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.