LICEMJERSTVO NA DJELU

Zašto SDA-ovci napadaju privatne fakultete kada su ih oni i osnovali

Imamo ministre koji su završili sumnjive privatne fakultete, moralizira ovih dana Čampara

Čampara i Skaka: Provjera stranačkih kolega

Seđad MUHIĆ

13.1.2019

Posljednjih dana, otkako je u medijima osvanula priča o kupovini diploma, u bh. javnosti povela se šira rasprava o tome gdje je ko diplomirao, magistrirao ili doktorirao.

U medijima se paušalno procjenjuju i ocjenjuju diplome političara i funkcionera, a najviše su na meti diplome stečene na privatnim fakultetima.

Bosnu i Hercegovinu odavno prati glas da je u njoj sve moguće, pa tako i to da se kupi diploma srednje škole, fakulteta, ali i najviših akademskih zvanja magistra i doktora.

 Saglasnosti na osnivanje i dozvolu za rad

Moguće je i to, nažalost, da o sumnjivim diplomama koje se, prema izjavama nekih političara i generalno prema percepciji javnosti, kupuju ili lako dobivaju u Travniku, Vitezu, Kiseljaku, Tuzli, Brčkom najviše pričaju oni koji bi najmanje trebali.

Funkcioneri Stranke demokratske akcije (SDA), naime, najglasniji su ovih dana u kritiziranju diploma stečenih na nedržavnim univerzitetima i fakultetima. A baš oni bi trebali najviše šutjeti, jer zaboravljaju kako je upravo u njihovim redovima najviše diplomanata, magistranata i doktoranata s diplomama privatnih fakulteta.

Također, veliki broj njihovih istaknutih i visokopozicioniranih članova akademske karijere grade upravo na tim ustanovama.

Tako je federalni ministar unutrašnjih poslova i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara (SDA), gostujući na jednoj televiziji prije nekoliko dana, kritizirajući jednog od ministara iz SDP-a u Vladi Kantona Sarajevo koji je diplomirao pravo u Travniku, kazao: „Pogledajte ove afere s diplomama, mi imamo ministre u Vladi koji su završili sumnjive privatne fakultete“.

Uljuljkan u lažno moraliziranje, „zaboravio“ je Čampara činjenicu da su saglasnosti na osnivanje i dozvolu za rad gotovo svih privatnih fakulteta izdale kantonalne vlade koje čine premijeri i ministri iz SDA.

Za sve privatne fakultete u Travniku, Vitezu ili Kiseljaku, naprimjer, saglasnost za osnivanje i sve druge potrebne dokumente dala je Vlada Srednjobosanskog kantona na čelu sa Salkom Selmanom (SDA) i Tahirom Lendom (SDA). Tako su ozakonjene i validnosti diploma koje izdaju te visokoškolske ustanove.

Uz sve to, Čampara je najavio i kako će “inicirati usvajanje zakona o provjeri i validnosti stečenih diploma za sve izabrane i imenovane dužnosnike u Kantonu Sarajevo, kao i direktore i članove upravnih i nadzornih odbora svih javnih preduzeća, ustanova, i direkcija u KS”.

 Nije Čampara precizirao, međutim, mislili ovdje i na brojne kolege iz svoje stranke koje su diplomirale na privatnim fakultetima, poput gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake (SDA), koji je diplomu stekao na privatnom fakultetu u Travniku. Također, bivši travnički student i aktuelni profesor na jednom od fakulteta je i Mujo Fišo, donedavni SDA-ov ministar saobraćaja u Kantonu Sarajevo.

Profesor na travničkim fakultetima je i bivši SDA ministar u Sarajevu Hajriz Bećirović, koji je u ime SDA obavljao dužnost direktora Centra „Skenderija“.

Docent na nastavnim predmetima Bračno pravo i Roditeljsko i starateljsko pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku je Halid Ganija. On je dugogodišnji policijski službenik i kadar SDA, koji se posljednjih godina bavi akademskim radom.

U ime SDA obavljao je brojne dužnosti u Kantonu Sarajevo, bio član upravljačkih tijela komunalnih preduzeća, a u javnosti je postao poznat kada je kao predsjednik Upravnog odbora Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ za direktoricu 2013. godine imenovao Sebiju Izetbegović.

Profesor na, kako mu to kolega Čampara imputira, „sumnjivom privatnom fakultetu“ u Travniku Ganija trenutno je i vijećnik SDA u Općini Novo Sarajevo.

 Gutićeva diploma magistra  

Donedavni premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić (SDA), jedan od glavnih SDA-ovaca u tuzlanskoj regiji, dok je bio na funkciji, sve je od sebe dao da privatni Univerzitet „Kallos“ dobije neophodne dokumente i pečat države za rad.


Gutić: DIplomirao na Kalosu

Osim toga, važno je napomenuti da je i Gutić na Čamparinim „sumnjivim privatnim fakultetima“ magistrirao pravo. Nepoznato je da li je diplomu magistra stekao u Azapovićima kod Kiseljaka ili u Malinama kod Živinica, gdje travnički Pravni fakultet ima svoje adrese.

Bajro Imširović, SDA-ovac iz Srebrenika, kandidat te stranke za načelnika ove općine 2012. godine, doktorirao je pravo na privatnom Evropskom univerzitetu u Brčkom.

I tako redom...

Umjesto da država, odnosno vlade i ministarstva, koja u najvećem procentu vode kadrovi SDA, povedu brigu o tome da svi univerziteti i fakulteti, bez obzira na vlasničku strukturu - državnu ili privatnu, imaju što kvalitetnije nastavne programe i da školuju što bolje stručnjake, čampare i slični, licemjerno optužuju druge što su diplomirali na fakultetima kojima je njegova stranka dala saglasnost za rad i na kojima su profesori mahom SDA-ovci.

To ponajviše govori o lažnom moralu i odnosu vlastodržaca prema obrazovanju, glavnom stubu na koji se treba oslanjati budućnost ove države.

Nažalost, u BiH je obrazovanje predmet sprdnje svakojakih hohštaplera!

Cikotić dekan Nacionalne sigurnosne akademije AUBiH



Cikotić: Dekan Akademije

Visokopozicionirani funkcioner SDA, bivši državni ministar i savjetnik donedavnog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Selmo Cikotić imenovan je za dekana Nacionalne sigurnosne akademije Američkog univerziteta u BiH (AUBiH), koji nije državni univerzitet.

Je li Čampara, kada je govorio o „sumnjivim fakultetima“, mislio i na taj na čijem je čelu njegov stranački kolega.

Mekić docent u Vitezu

Mevludin Mekić, bivši SDA-ov predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu i blizak saradnik direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović, također, akademsku karijeru gradi na Čamparinom „sumnjivom privatnom fakultetu“ - Fakultetu zdravstvene njege Univerziteta „Vitez“ u Vitezu.

Mekić je tu docent. Na istom fakultetu profesor je i Sejad Mačkić, bivši direktor Agencije za sigurnost hrane BiH i kadar SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.