ŠTA (NI)SU RADILI

Uhljebili poslušnike u državnu službu, a oslabili važne institucije

Mahmutbegović lobirala za kolegu Mašovića, a Novalić za bivšu kolegicu Pelidiju

Ustavnom sudu FBiH nedostaje dvoje sudija: Prvi konkurs raspisan je još 2016. godine

M. RENER-SMAJOVIĆ

13.1.2019

Federalni vlastodršci u prošloj godini nisu imali problema da, uprkos moratoriju na zapošljavanja, u državnu službu uhljebe brojne poslušnike od kojih građani nisu imali nikakve koristi, dok s druge strane tamo gdje je trebalo, imenovanja nisu izvršili.

Martinović: Ozbiljno pogoršano stanje

Konkurs na konkurs, a nikad kadrovski popunjen Sud   


- Rad Ustavnog suda FBiH i Vijeća za zaštitu vitalnog interesa ne samo da je otežan, već postoji bojazan od potpune nemogućnosti da se odvija proces rada na predmetima, što za konsekvencu ima ozbiljno pogoršanje stanja ustavnosti i zaštite ljudskih i građanskih prava u FBiH - upozorila je nedavno predsjednica Ustavnog suda FBiH Aleksandra Martinović na posljedice nepopunjenosti ove institucije.


Ovom sudu nedostaje dvoje sudija. Prvi konkurs za izbor raspisan je još 2016. godine. No, problem je nastao kada je potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović (SDA) za sudiju predložila stranačkog kolegu Amora Mašovića.


Drugi potpredsjednik FBiH Milan Dunović (DF) sporio je taj prijedlog jer je Mašović (SDA) delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, a upravo Dom naroda daje saglasnost za imenovanje sudija. Kasnije su raspisana još dva konkursa. Također, Dunović je upozorio da prva dva nisu poništena, a objavljen je treći.


No, Ustavni sud nije jedina važna institucija koja ostaje kadrovski nepopunjena. To je i Federalno pravobranilaštvo, institucija koja bi trebala štititi imovinu i imovinske interese Federacije. Prijedlog kandidata za federalnog pravobranioca i njegova tri zamjenika, naime, tek prošle godine je u parlamentarnu proceduru uputio premijer FBiH Fadil Novalić, ali se nikad nije snašao i na dnevnom redu Parlamenta. U samom prijedlogu upitno je bilo i to što je među predloženima Novalićeva bivša radna kolegica i supruga njegovog nekadašnjeg savjetnika, Mirela Pelidija.


SDA vlasti nikada još nije bilo u interesu ni da riješi problem nepostojanja (legalnog) Upravnog odbora Radio-televizije FBiH tako da nema ko ni da upravlja niti raspiše konkurs za izbor generalnog direktora ovog javnog servisa. Tu funkciju obavlja Džemal Šabić iako mu je mandat istekao još 2013. godine. Imenovanje Upravnog odbora RTV FBiH zakočeno je zbog SDA uprkos tome što je na sastanku u OHR-u bilo dogovoreno rješenje.

Mašić: Ne znaju ni koji je dan

Najvažniji politički apetiti


Naši sagovornici iz Parlamenta FBiH ističu da su sva bitna imenovanja kočili loši odnosi između SDA i HDZ-a BiH.

- SDA i HDZ godinama nisu u stanju da se dogovore koji je danas dan. S druge strane, puno lakše se dogovore u vezi članova CIK-a gdje imaju direktan politički uticaj, a tamo gdje je izražen javni interes, kao što su ove institcije, tu je uglavnom problem – stava je Damir Mašić, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu FBiH.

Razić: Zapelo kod provedbe

Sanel Razić, koji je u proteklom mandatu bio zastupnik SBB-a, podsjeća da je klub poslanika te stranke, između ostalog, zahtijevao da se završe imenovanja UO RTV FBiH, kao i Razvojne banke FBiH, te da su druge stranke dale saglasnost na to, ali se dalje od izraza dobre volje nije pomaklo.


-Kada treba da se realizira, onda zapne. Kao rezultat imamo ovo što je na terenu, samovolju pojedinaca i nema razvoja – dodaje Razić.

Mešalić: Kočili su HDZ i SDA

Mahir Mešalić, zastupnik DF-a u proteklom mandatu, stava je da su „i pravobranici i UO RTV FBiH mogli biti davno riješeni“.


-Kočio je HDZ, a ni SDA nije bila nešto poletna – zaključio je Mešalić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.