PREVARE

Ljudi krađom struje smanjuju račune

EPBiH lani otkrila 214 slučajeva neovlaštene potrošnje, EPHZHB 53, a „Elektrokrajina“ 231 slučaj

Brojilo za struju: Samovoljna priključenja. Ilustracija

M. Sm.

13.1.2019

Svake godine u BiH se ukrade struje čija se vrijednost mjeri u stotinama hiljada maraka.  

Brojni su načini na koje strujokradice umanjuju račune, a najčešći su postavljanje magneta na brojilo, direktno priključenje na banderu, uključenje na dovod prije brojila, zamjena mjesta žica kako bi se strujomjer okretao unazad i brisao utrošenu struju, kočenje brojača iglom...

Naknadna naplata

S njima muku muče sva elektroprivredna preduzeća u našoj zemlji. Banjalučka „Elektrokrajina“, naprimjer, lani je za 11 mjeseci otkrila 231 slučaj neovlaštene potrošnje struje, čime je oštećena za 345.522 marke. MUP RS zbog toga je podnio 110 krivičnih prijava protiv kradljivaca.

"Elektroprivreda HZHB“ u 35 općina u Federaciji lani je otkrila 53 slučaja krađe struje. Od prekršilaca je naknadno zatraženo da plate 36.359 maraka. Većina njih svoj je dom samovoljno priključila na elektromrežu.

Krivično djelo

U „Elektroprivredi BiH“ tokom 2018. godine su otkrili 214 slučajeva neovlaštene potrošnje, ali su nam odbili dostaviti informaciju o tome za koji je novčani iznos oštećeno preduzeće.

- EPBiH svake godine ima u planu znatan broj aktivnosti na otkrivanju i sprečavanju neovlaštene potrošnje, koja je krivično djelo - naveli su u pisanom odgovoru iz kompanije.

Suzbijanje nelegalne potrošnje 

- Isključenje s mreže, izmještanje mjernog mjesta na javnu površinu i ugradnja elektronskog brojila s daljinskom kontrolom i očitavanjem predstavljaju mjere koje EPHZHB poduzima za sprečavanje neovlaštene potrošnje - kazala nam je Marija Buntić, rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.