SAOPĆENJE

Islamska zajednica u BiH: Džafić je prisustvovao samo obilježavanju Božića, ne i dana RS

Neprihvatljivo da iko od članova ili pripadnika IZ, a pogotovo njenih predstavnika, ne poštuje zakone i odluke najviših pravosudnih tijela, poručili su

O efendiji iz Doboja oglasila se i IZ. Ilustracija

Avaz.ba

12.1.2019

Nakon što se u medijima pojavila vijest da je glavni imam Medžlisa IZ Doboj Bajro ef. Džafić prisustvovao prijemu povodom pravoslavnog praznika Božića, na kojem se obilježavao pred Ustavnim sudom BiH osporeni praznik dan RS, Ured reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH je zatražio očitovanje nadležnih organa, kao i samog imama.

- Imam Džafić je izjavio da je prisustvovao samo obilježavanju Božića i da je napustio dio svečanosti koji je posvećen obilježavanju dana RS. Proces provjere svih okolnosti koje su dovele do ovog incidenta je još u toku i o njegovim ishodima će javnost biti obaviještena, kao i o odlukama koje će biti donesene. Iako Islamska zajednica poštuje teške okolnosti u kojima Bošnjaci i njihovi predstavnici, pa i oni vjerski, djeluju u bosanskohercegovačkom entitetu RS, ipak je neprihvatljivo da iko od članova ili pripadnika Zajednice, a pogotovo njenih predstavnika, ne poštuje zakone i odluke najviših pravosudnih tijela države Bosne i Hercegovine u kojoj žive ili da učestvuje u obilježavanju ili veličanju ratnih zločina - saopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću IZBiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.