Foto: Arhiv Željko Komšić, član Predsjedništva BiH

ODLUKE Član Predsjedništva BiH

Komšić: Imenovanje Zorana Tegeltije uvjetovano usvajanjem Godišnjeg nacionalnog programa za NATO

Istakao da postoji opstrukcija u procesu formiranja Vijeća ministara

Autor: SRNA
12.01.2019 13:55
A
A
A

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da je njegov novi uvjet da podrži imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa za NATO.

Komšić je istakao da, ako se to ne dogodi, nema ništa protiv da odlazeći saziv Vijeća ministara s Denisom Zvizdićem na čelu ostane u tehničkom mandatu naredne četiri godine.

- Ima šansi za imenovanje. Čim se usvoji Godišnji nacionalni program za NATO, može se imenovati predsjedavajući Vijeća ministara BiH - rekao je Komšić.

Komšić i Šefik Džaferović i ranije su pitanjima u vezi s NATO-om uvjetovali izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara, ali nisu izrazili spremnost da Vijeće ministara ostane u tehničkom mandatu četiri godine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je jučer da se Predsjedništvo neće sastati ni o jednom drugom pitanju dok se ne riješi pitanje predsjedavajućeg Vijeća ministara.

On je istakao da postoji opstrukcija u procesu formiranja Vijeća ministara i da je Predsjedništvo BiH prekršilo zakon koji se odnosi na ovo pitanje, jer, kako kaže, Bošnjaci misle da mogu kršiti zakonsku regulativu.