REAKCIJE Poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH

Borenović: Međusobna uvjetovanja govore o atmosferi i kompoziciji unutar Predsjedništva

Komšić, Dodik i Džaferović snose odgovornost za imenovanje kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara

SRNA
12.01.2019 14:04

Branislav Borenović

Foto: Arhiv

Poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Branislav Borenović rekao je da je na Predsjedništvu BiH odgovornost za imenovanje kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara te da odnosi i međusobna uvjetovanja govore o atmosferi i kompoziciji unutar te institucije. 

Borenović je rekao da pitanje imenovanja kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara treba da se usaglašava unutar Predsjedništva BiH i da je zakon veoma jasan na koji način se konstituira Vijeće ministara.

On je naveo da Partija demokratskog progresa prati sa strane proces imenovanja mandatara.

Komentirajući izjavu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da će podržati imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara ukoliko bude usvojen Godišnji nacionalni program za NATO, Borenović smatra da SNSD treba da se o tom pitanju odredi kroz novu odluku Predsjedništva BiH.

Podsjećamo, Komšić je rekao da je njegov novi uvjet da podrži imenovanje Tegeltije usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa za NATO te da, ako se to ne dogodi, nema ništa protiv toga da odlazeći saziv Vijeća ministara s Denisom Zvizdićem na čelu ostane u tehničkom mandatu naredne četiri godine.

NA VRH