CIKBIH

Kandidatske liste za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH dostavilo samo pet kantonalnih skupština

Rok za izbor delegata istekao krajem decembra

Skupština ZHK izabrala tri od pet delegata. Arhiv

SRNA

13.1.2019

Centralnoj izbornoj komisiji BiH kandidatske liste za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH do sada je dostavilo pet od 10 kantonalnih skupština, iako je rok za ove aktivnosti prošao.

- CIK je primio i ovjerio pet kandidatskih lista - izjavila je portparol Komisije Maksida Pirić.

Prema njenim riječima, ovjerene su kandidatske liste za Dom naroda FBiH iz Tuzlanskog, Sarajevskog, Zeničko-dobojskog, Unsko-sanskog i Zapadnohercegovačkog kantona.

- Ovjerene liste vraćene su kantonalnim skupštinama da provedu posredne izbore za Dom naroda Parlamenta FBiH i da nam dostave rezultate - dodala je Pirić.

Proceduru izbora delegata u Dom naroda FBiH završila su dva kantona - Tuzlanski i Zapadnohercegovački, pri čemu je Skupština ZHK izabrala tri od pet delegata, i to samo iz reda hrvatskog naroda, dok delegati iz srpskog i bošnjačkog naroda nisu izabrani.

Rok za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, koji se biraju na osnovu uputstva CIK-a, istekao je krajem decembra.

Uputstvo CIK-a podrazumijeva raspodjelu mandata prema rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine, što je osporava dio stranaka iz FBiH, a četvrtina federalnih poslanika podnijela je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti ovog uputstva.

Formiranje Doma naroda Parlamenta FBiH uvjet je za formiranje vlasti u Federaciji, ali i okončanje formiranja vlasti na nivou BiH.

Bez Doma naroda FBiH ne može biti završeno konstituiranje Doma naroda Parlamenta BiH, a više političara iz FBiH kao uvjet za izbor Vijeća ministara postavili su konstituiranje federalnih vlasti.

Nakon oktobarskih općih izbora Republika Srpska je u zakonom propisanim rokovima ispunila sve svoje obaveze u vezi s provođenjem izbornih rezultata, uključujući i izbor delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.