REAKCIJA

Feraget: Još nije otvorena adekvatna istraga o ubistvu Davida Dragičevića

U javnom obraćanju advokat je pozvao Radovana Kovačevića, portparola SNSD, da ne iznosi proizvoljne informacije

Ifet Ferager, advokat. Arhiv

Fena

14.1.2019

Ifet Feraget, advokat koji zastupa Davora Dragičevića, smatra da institucije RS „ne obavljaju profesionalno svoje poslove, jer, iako je proteklo više od 290 dana od otmice i brutalnog ubistva Davida Dragičevića, Republičko javno tužilaštvo još nije otvorilo službenu adekvatnu istragu“.

U javnom obraćanju pozvao je Radovana Kovačevića, portparola SNSD, da ''ne iznosi proizvoljne informacije kojima se svjesno pomaže onima koji već više od 290 dana blokiraju službenu adekvatnu istragu o otmici i teškom ubistvu Davida Dragičevića“. 

Kovačević je reagirao povodom izjave Kristijana Dan Prede (Cristiana), stalnog izvjestioca Evropskog parlamenta za BiH, vezano za slučaj Davida Dragičevića. 

- Nešto se dešava, rekao bih, na nivou društva, ljudi, građani traže pravdu i traže rješenja. Nije to problem samo jednog pojedinca niti je to problem tužilaca iz RS, građani insistiraju da se zadovolji pravda. Pozivam domaće vlasti da riješe ovaj slučaj što je prije moguće – rekao je Dan Preda.

Portparol SNSD-a je na to ocijenio da „Kristijan Dan Preda nema mandat da se miješa u unutrašnje stvari suverenih zemalja i, umjesto što se bavi pojedinačnim slučajevima u BiH, trebalo bi da učini sve da pomogne na njenom putu ka EU”. 

Feraget je poručio Kovačeviću da, pozivanje domaćih vlasti da riješe što prije slučaj teškog ubistva Davida Dragičevića (ali i slučaja Dženana Memića i svih ostalih neistraženih slučajeva ubistava u Bosni i Hercegovini), sasvim sigurno nije miješanje u unutrašnje stvari suverene zemlje.

Naprotiv, dodao je, to je prijateljski poziv vlastima suverene zemlje da djeluju u skladu sa zakonom i međunarodnim konvencijama koje imaju prioritet nad domaćim zakonima.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.