POLITIKA

Čović: Javnost je izmanipulirana mojim prisustvom na svečanoj akademiji u Banjoj Luci

On je naglasio da ga žalosti sve što je čuo u medijima posljednjih dana vezano za njegovo prisustvo proslavi neustavnog dana RS

Čović: Vratili smo se unazad i taj politički ambijent iz Sarajeva je uspješno prenesen

M. Sm.

14.1.2019

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, danas je na pres-konferenciji uoči sjednice Predsjedništva ove stranke u Mostaru izjavio kako ga žalosti sve što je posljednjih dana čuo u medijima u vezi s njegovim prisustvom proslavi neustavnog dana RS.

- Da nisam bio prisutan na toj manifestaciji, bi li se pratilo šta se dešavalo? Vratili smo se unazad i taj politički ambijent iz Sarajeva je uspješno prenesen. Izmanipulirana je javnost. Ovo je bila samo svečana akademija, a željelo se kroz to povući puno toga i ratnog zločinstva i ne znam šta je sve kome palo na um. Vrlo jasno ću reći, što se tiče HDZ BiH, a siguran sam i HNS-a, mi ćemo nastaviti tražiti svoje elemente jednakopravnosti u BiH, u saradnji s bošnjačkim narodom, prijateljima, a jednako tako i srpskim. I niko nam neće određivati hoćemo li se pojaviti na nekoj svečanoj akademiji, na jedno, drugoj ili trećoj lokaciji diljem BiH. Želimo stvarati vrlo jasan ambijent povjerenja između tri naroda, a ne se stalno držati u vremenu rata, ratnih zločina i, 25 godina nakon tih užasnih dešavanja, želimo do kraja zaštititi svoj narod, ali i poslati poruku onima koji su još osjetljivi na ožiljke rata i među Hrvatima, Bošnjacima, Srbima, s te strane biram riječi i ponašanje i, s te strane, ja nikad nisam povrijedio bilo koga i siguran sam da neću ni ubuduće - rekao je Čović.

Također, istaknuo je da je cijelu situaciju u vezi s odlaskom u Banju Luku shvatio kao „jednu poruku da se zasjene neki drugi događaji i prebaci medijska pažnja, primarno, na ovaj događaj koji po meni nije zaslužio apsolutno bilo kakvu medijsku pažnju“.

Upitan da kaže koji su to događaji, Čović je, najprije, podsjetio da je nekoliko puta do sada išao u Banju Luku na svečane akademije te je upitao kako do sada nikad nije bilo pažnje u vezi s tim.

- Evidentno se upućuje na to da se skrene pažnja s problematike uspostave vlasti ili dana kad je počinjen zločin nad Hrvatima - Buhine kuće. Otvore se osjetljiva pitanja o ratnim zločinima i odnosima Hrvata i srpskog naroda. Nismo nikad do sada, pa ni ubuduće nećemo pasti na takve podvale – iznio je Čović.

Također, kazao je kako je „otišao podržati naše ljude, upravo, obrnuto od onog što svi govore“.

- Ako imate Republiku Srpsku, a imate po Ustavu koji je neko donio '95. godine, onda, otkud nekom pravo da s te strane brutalno krši Ustav? Moramo se držati Ustava i zakona, jer bez toga sreće nema - poručio je Čović.

Kazao je i da se nakon 9. januara nije čuo s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

- Za ovo se nismo čuli, ali ja sa svim nositeljima vlasti, pa i s gospodinom Plenkovićem, u Hrvatskoj imam izuzetno dobar odnos. Razumijemo se oko svih pitanja i oni su svjesni, kao što smo i mi svjesni, da BiH može preživjeti isključivo na tom dejtonskom osnovu dok se ne promijeni Ustav. Pritisci koji su i oni u Hrvatskoj doživljavali su bili čudni, puno je ljudi zvalo, komentiralo, tražilo moje mišljenje oko toga. Rekao sam im ne želim dolijevati ulje na vatru - rekao je Čović.

Naveo je i to da niko nije komentirao to kada je biskup Komarica dobio orden RS.

- Danas je odjednom problem što neko dobiva nešto. Želim biti samo uz naš narod i tamo, koliko god ga je malo ostalo, samo, nažalost, igra se na vrlo osjetljive stvari. Saradnja je više nego dobra, posljednji naš susret je bio prije desetak, 15 dana, razgovarali smo o puno pitanja i nastavit ćemo tako dalje - kazao je lider HDZ-a BiH.

Nije želio komentirati to što je član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio da je njegov novi uvjet da podrži imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa za NATO.

- Ne pada mi na pamet da komentiram bilo koga, posebno Komšića. Mi oko toga imamo jasan stav, euroatlantski put je jedini put. Postoje jasne poslovničke aktivnosti. Dok sam ja radio, radilo se na jedna način. Sad se radi na drugačiji - kazao je on.

Upitan je li nakon Banje Luke boravio u Beogradu, Čović je rekao kako, što se tiče njegovih razgovora sa zemljama iz okruženja, ima redovnu komunikaciju s nosiocima vlasti u Srbiji, BiH, Crnoj Gori te je poručio da će i dalje imati te sastanke.

U vezi s formiranjem vlasti, Čović je rekao da, prije svega, ovo Vijeće ministara može raditi sve dok Parlament BiH ne imenuje novo te da se isto odnosi na Federalnu vladu.

- Zvali mi to i tehnički mandat, to je mandat koji se konzumira. Evidentno je da su HDZ i HNS došli u poziciju da mogu odlučivati o svojoj poziciji i dijeliti je ravnomjerno s ostalima. Očekivao sam da će se Vijeće ministara brzo napraviti, a što se tiče Vlade FBiH, mislim da možemo završiti do kraja ovog mjeseca, barem gdje mi imamo dominantu ulogu za donošenje odluka - rekao je Čović.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.