TUŽILAŠTVO BIH

Protiv Muniba Ahmetspahića podignuta optužnica zbog terorizma

Optuženi se tereti da je u dva navrata, s ciljem pridruživanja terorističkim organizacijama u periodu između 2013. i 2018. godine, boravio na području Sirije i Iraka

Ahmetspahić: Ranjen u Siriji. BIRN

Avaz.ba

14.1.2019

Tužilac Odsjeka za terorizam u Tužilaštvu BiH podigao je optužnicu protiv Muniba Ahmetspahića, zvanog Ebu Davud, Osman i Mugira, rođenog 1990. godine u Zenici. 

Optuženi se tereti da je u dva navrata, s ciljem pridruživanja terorističkim organizacijama u periodu između 2013. i 2018. godine, boravio na području Sirije i Iraka, gdje se pridružio paravojnim formacijama ISIL, Jabhet el-Nusra, Al-Nusrah Front, koje su od Vijeća sigurnosti UN-a proglašene terorističkim organizacijama.

Optuženi se tereti da se pridružio terorističkim organizacijama i sudjelovao u borbama i terorističkim aktivnostima, prilikom čega je i teško ranjen na području Sirije.

Istraga protiv njega vođena je u okviru predmeta kodnog naziva „Damask“, koju s partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH i inozemstvu provodi Tužilaštvo BiH.

Optuženi se tereti za krivično djelo organiziranje terorističke grupe iz člana 202d. stava 2., a sve u vezi s krivičnim djelom terorizma.

Uz optužnicu Sudu BiH je upućen i prijedlog za produženje pritvora.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.