MOSTAR

Održana sjednica Predsjedništva stranke: Bez HDZ-a ne može se napraviti vlast na bilo kojem nivou u BiH

S današnje sjednice Predsjedništva stranke. HDZ BiH

Avaz.ba

14.1.2019

Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH održalo je 33. sjednicu u Domu HDZ-a BiH u Mostaru. Na sjednici Predsjedništva bilo je riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, kao i funkcioniranju i uspostavi vlasti nakon općih izbora u BiH.

Na sjednici se ponovilo kako bez HDZ-a BiH i koalicijskih partnera iz Hrvatskog narodnog sabora neće moći napraviti vlast na bilo kojem nivou u BiH, budući da se na proteklim izborima dobio puni legitimitet hrvatskog naroda, saopćeno je iz HDZ-a.

Govoreći o saradnji sa strankama Hrvatskog narodnog sabora, predsjednik Čović je informirao Predsjedništvo HDZ-a BiH o vođenim razgovorima sa svim političkim strankama u BiH koje imaju izborni legitimitet i djeluju kroz Hrvatski narodni sabor, na kojima se razgovaralo o budućoj saradnji unutar HNS-a i implementaciji izbornih rezultata.

Nakon razmatranja stanja o položaju Hrvata u Republici Srpskoj i kantonima Federacije BiH, gdje je hrvatski narod malobrojniji, zaključeno je kako će se na jednoj od idućih sjednica posebno analizirati i razmatrati položaj našeg naroda na tim područjima. 

Također, raspravljat će se i o informacijskoj strategiji Hrvata u BiH.

Govoreći o pripremama za Sabor HDZ-a BiH koji će se održati u aprilu, Predsjedništvo je danas počelo pripremu za izradu stranačkih dokumenata potrebnih za održavanje Sabor.

- Na sjednici je istaknuta i potreba hitne izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se zaustavila gruba kršenja i manipulacije u izbornom procesu te negiranje legitimne političke volje hrvatskog naroda u BiH. HDZ BiH će i u predstojećem periodu nastaviti voditi konzistentnu politiku uvažavajući ambijent i okolnosti u BiH te će dati puni doprinos stabilizaciji privredno-političkih prilika u BiH, kao i približavanju naše zemlje euroatlantskim integracijama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.