ISTRAGA

Šest godina od miniranja "ljiljana" u Mostaru

S lica mjesta. Avaz

Piše: M.Sm.

14.1.2019

Na današnji dan prije šest godina u Mostaru je aktiviranjem eksplozivne naprave uništeno spomen-obilježje pripadnicima Armije RBiH u obliku stiliziranog "ljiljana", u dvorištu Gradske vijećnice na Bulevaru.

U snažnoj eksploziji koja je tada odjeknula gradom, u dva sata i šest minuta, "ljiljan" je doslovno prepolovljen. Ovaj slučaj do danas nije rasvijetljen.

Nakon višednevne istrage, podsjetimo, iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona su prema Kantonalnom tužilaštvu uputili izvještaj protiv NN osobe koja je 14. januara aktivirala eksplozivnu napravu.

Podsjetimo, tada je utvrđeno da videonadzor na Vijećnici nije bio u funkciji tehničkog zapisivanja događaja, a rezultati dijela vještačenja su pokazali da je naprava imala satni mehanizam te da je korišten privredni ili industrijski eksploziv.

Na parteru Vijećnice najprije je 2012. godine postavljen spomenik hrvatskim braniteljima, zbog čega su tadašnji vijećnici bojkotirali ceremoniju otvorenja Gradske vijećnice, a nakon čega je tu postavljen "ljiljan".

Cijeli slučaj koji je tada bio poznat kao "spomenička kriza" rezultirao je neodržavanjem sjednica Gradskog vijeća Mostar u Vijećnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.