POTJERNICE

Majka i kćerka hakirale firmu, Maja i Šejla dilale drogu

Od ukupno 124 izdate potjernice, na listi se nalazi i sedam žena

Zorica i Kristina Vučan otuđile 50.000 KM

A. ČENGIĆ

14.1.2019

Razbojništvo, hakiranje, pokušaj ubistva, krađa, dilanje narkotika, seksualno uznemiravanje maloljetnika, samo su neki od razloga zbog kojih je za sedam žena raspisana potjernica.  

One se nalaze na listi Federalne uprave policije (FUP), a ukupno ima 124 potjernice.

Pokušaj ubistva

Najduže se traga za Majom Mujadžić iz Velike Kladuše, i to zbog posjedovanja droga. Policija bezuspješno za njom traga već sedam godina. Zbog istog djela FUP traga i za Šejlom Kajtezović iz Bihaća, koja, prema neslužbenim informacijama, živi u Francuskoj.

Za majkom i kćerkom Zoricom i Kristinom Vučan u julu 2016. godine FUP je raspisao potjernicu zbog sumnje da su hakirale livanjsku firmu i s računa skinule oko 50.000 maraka. Novac su prebacile na više svojih računa, a kako je prevara brzo otkrivena, pojedini računi su blokirani, ali su hakerice ipak uspjele ukrasti dio.

Po nalogu Općinskog suda u Orašju, zbog spolnog odnosa s djetetom i povezivanja djeteta s pornografijom traga se za Majdom Kurjak iz Vlasenice. Osim FUP-ove liste, za tri državljanke BiH traga i Interpol. Slobodanka Tošić, Borislavka Kovačević i Aldijana Dizdarević još su neuhvatljive.

Tošić: „Playboyeva“ zečica pobjegla poslije presude

Mlada, opasna i za zakon neuhvatljiva Aldijana Dizdarević (30) iz Velike Kladuše osumnjičena je za pokušaj ubistva. Ona je u septembru 2011. u mjestu Kumarice kod Velike Kladuše iz ručno izrađene puške ispalila hitac u N. S. i teško ga ranila.

Prema posljednjim informacijama, Slobodanka Tošić nalazi se u Srbiji, a obzirom na to da ima srbijansko državljanstvo, što se navodi i u podacima Interpola, neće biti izručena u BiH. Bivša misica fotogeničnosti BiH i „Playboyeva“ zečica pobjegla je poslije presude.

Ona je polovinom jula 2016. osuđena na dvije i po godinE zatvora zbog saučesništva u pokušaju ubistva Đorđa Ždrale 2006. u Istočnom Sarajevu.

Utaja poreza

Treća bh. državljanka na Interpolovoj listi je Borislavka Kovačević iz Kozarske Dubice. Ona je u julu 2013. u Sudu BiH osuđena na osam mJeseci zatvora zbog utaje poreza. U presudi je navedeno da je od februara 2006. do februara 2007. kao direktorica u jednoj firmi knjigovođi naredila da nepravilno prikaže promet robe te je na taj način izbjegnuto plaćanje PDV-a od 28.947 KM.

FUP traga i za Švicarkom  

Na listi se našla i Marija Franciska Bišhof (Maria Franziska Bischof), državljanka Švicarske, zbog organiziranog kriminala, neovlaštene proizvodnje i prodaje opojnih droga.

Prema naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, FUP traga i za Vesnom Stojković iz Šapca, koja je s Fikretom Šaćirovićem u martu 2000. na Ilidži od I. S. otela novac, zlato i automobil.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.