ODNOSI

Vučić: Bošnjaci, imate priliku da se dogovorimo, Hrvati u BiH su kao Srbi na Kosovu

Ocijenio je da su Hrvati u Bosni i Hercegovini, poput Srba na Kosovu, u prošlosti radili iste greške misleći da im ne treba entitet u BiH jer je "čitava Herceg Bosna naša

Vučić: Trudim se svakim svojim nastupom da podstaknem dobre odnose Srba i Bošnjaka. Arhiv

Avaz.ba

15.1.2019

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, komentirajući odnose s Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom, u svom stilu, kazao da je njegova zemlja prijatelj, ali da to drugi ne vide.

On je poručio da Bošnjaci ne žele vidjeti racionalnu želju srpskog rukovodstva.

Trudim se svakim svojim nastupom da podstaknem dobre odnose Srba i Bošnjaka. Svaki put istaknem poštovanje integriteta BiH. Međutim, oni ne žele vidjeti racionalnu želju srpskog rukovodstva da ima dobre odnose s Bošnjacima. Mi ne vidimo stvari na isti način, ali to ne znači da ne želimo BiH kao partnera. Imate prijatelje u Beogradu, u Srbiji, iskoristite to. Međutim, ne očekujte da u svemu budemo saglasni - rekao je predsjednik Srbije. 

O odnosima Srbije i Hrvatske, Vučić je kazao da mu je teško govoriti o odnosima s tom zemljom jer, kako kaže, uvijek sputava svoje emocije.

- Ali, ja imam i obavezu da posmatram stvari iz racionalnog ugla. Oni su sportska nacija. Moraju izmisliti neko novo takmičenje - rekao je Vučić.

Ocijenio je da su Hrvati u Bosni i Hercegovini, poput Srba na Kosovu, u prošlosti radili iste greške misleći da im ne treba entitet u BiH jer je "čitava Herceg Bosna naša".

- A onda su ostali bez Vareša, u općinama u centralnoj Bosni Bošnjaci su postali većina, Bugojno, Travnik, Gornji Vakuf gube, "gube mjesto po mjesto - kazao je Vučić.

Istakao je da se to Srbiji dešavalo na Kosovu.

- I iz tog slučaja nismo izvukli pouku ni mi ni oni (Hrvati), i ako se ne opametimo - nećemo se dobro provesti u budućnosti - ocijenio je Vučić.

Prema riječima Aleksandra Vučića, Srbija će s Hrvatskom imati mnogo bolje odnose u budućnosti i, kako kaže, morat će se zajedno suočavati s problemima ukoliko žele opstati.

- Nismo izvukli pouku ni mi, a ni oni iz svoje politike. Ukoliko se ne opametimo, gubit ćemo i u budućnosti. U sukobima ne dobivamo ništa, ali bi bilo dobro da se usaglasimo zbog budućnosti - rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je u Busovači, Vitezu samo još dva do tri posto više Hrvata nego Bošnjaka, da u Novom Travniku, Travniku Hrvata gotovo da nema, u Bugojnu ih je svega od 10 do 12 posto, u Gornjem Vakufu/Uskoplju ih je 35 posto,  a bilo je 50 posto, te da je ostalo još Žepče i Kreševo, koje je malo selo, i općine zapadno od Mostara i Stoca. 

- Sve mjesto za mjestom gube. Slične stvari su se dešavale i nama na Kosovu. Nismo izvukli pouku, nisu ni oni iz svoje politike. I jedni i drugi smo mnogo grešaka napravili u prošlosti i ako se ne opametimo, gubit ćemo i u budućnosti... Danas su oni svjesni sve više svojih grešaka kao i mi na Kosovu - rekao je Vučić.

On je istakao da Srbi i Hrvati u međusobnim sukobima ništa ne dobivaju i da je zato dobro da počnu da sarađuju i ozbiljno razgovaraju.

Vučić je ocijenio da se nikada Srbi i Hrvati neće saglasiti u vezi sa operacijom "Oluja" i da će Hrvati to hvaliti, a Srbi govoriti sve najgore o njoj.

- Ali to nema veze sa budućnošću. U budućnosti moramo da se sastanemo i dogovorimo da je gradimo na drugačiji način - rekao je Vučić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.