SREBRENICA

Na dugim zimskim sijelima igraju karata, šaha i prstena, lijekove im donesu putari

Kad su putevi prohodni, grupa sposobnih kombijem odlazi u grad, prethodno od mještana uzmu novac, račune za struju i spiskove najpotrebnijih namirnica

Zima je duga i hladna i traje od početka novembra do maja

S. SMAJLOVIĆ

16.1.2019

U srebreničkim planinskim selima Luka i Krušev Do, koja su tokom zime često u vijestima, jer mještani, zbog velikog snijega i neprohodnih puteva, budu u blokadi, živi 120 povratnika. Više ih je ljeti, kad dolaze da obrađuju svoja imanja. Zimske dane u selima pedesetak kilometara od Srebrenice provode zajednički. Čiste prilaze do kuća, štala i izvorišta, a prvo starim i iznemoglim komšijama naprave prtinu.

Brašno i zimnica

Penzioner Mujo Mujić (73) kaže da je zima ovdje duga i hladna i traje od početka novembra do maja. Snježne padavine, kako kaže, nisu iznenadile povratnike u ova sela. Sijeno je dopremljeno do štala, drva su nabavljena i složena, dimnjaci su jesenas očišćeni, brašno i ostale potrepštine kupljene, zimnica spakovana, vodovodi i česme zaštićeni.

Zimske noći provode obilazeći jedni druge

Kako kaže predsjednik Mjesne zajednice Luka Hamo Zulanović, mnogi mještani nemaju novca da nabave velike zalihe hrane, ali ih dopunjavaju kad su putevi prohodni. Uglavnom, hrane svi imaju dovoljno, ali se zimi često desi nestašica lijekova za stare i hronične bolesnike.

Duge zimske noći provode sijeleći. Lučani idu u Krušev Do i obrnuto. Na sijelima igraju karata, šaha i prstena, a žene pletu vunenu odjeću. Jedni drugima mjere krvni pritisak. Raduje ih, kažu, kad su putevi prohodni.

Redovna provjera krvnog pritiska

- Tada grupa sposobnih kombijem odlazi u grada. Od mještana uzmu novac, račune za struju i spiskove najpotrebnijih namirnica. Kad sve to završimo, sa prijateljima popijemo kafu i, dok je još dana, nazad, u planinu, jer se ovih dana nikad ne zna hoće li put biti prohodan, a kupljene namirnice i plaćene računa treba na vrijeme podijeliti po selu - pojašnjavaju nam Avdo Duraković i Mehmedalija Salkić.

Mobilni tim

Ranijih zima, svakih petnaest dana, kad je put od Podravanja do Luke prohodan, u ova sela dolazio je mobilni medicinski tim Doma zdravlja Srebrenica. Ove zime ne dolazi, a naručene lijekove šalje po ekipi za čišćenje snijega.

Najprije naprave prtine starim i iznemoglim komšijama

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.